Lichtjesprotest tegen overname vakantiepark aan het Leekstermeer: 'Licht geeft hoop'

Huisjeseigenaren op vakantiepark Meerzicht aan het Leekstermeer voerden donderdagavond actie. Ze dreigen uit hun huisjes gezet te worden nu het park in handen is gekomen van vakantieparkbeheerder Europarcs. Door overal lichtjes op te hangen, hopen ze het bedrijf op andere gedachten te brengen.
Het is koud en regenachtig donderdagavond, als een groep bewoners een ronde maakt over 'hun' vakantiepark aan het Leekstermeer. Overal zijn lichtjes aan en her en der is een kampvuur gemaakt. Ze leiden lokale en regionale politici rond, er is zelfs een Tweede Kamerlid bij.
Eén van de verlichte huisjes
Eén van de verlichte huisjes © Marten Nauta/RTV Noord
'Laarzen aan!', klinkt het aan het begin van de wandeling. Het gras is drassig en soms ligt er wat ijs, maar dat houdt de bewoners niet tegen. Actievoeren zullen ze, móéten ze ook, willen ze hier over een jaar nog zo kunnen rondlopen.

De katten mee

'Ieder jaar als het warmer wordt pakken we onze spullen, nemen we de katten mee en verhuizen we tijdelijk naar het vakantiepark', vertelt één van de eigenaren. Hij woont in de binnenstad van Groningen en houdt van zijn plekje aan het Leekstermeer. 'Zo dicht bij de stad, en toch zo rustig.'

Tegenslag

Die rust werd eerder dit jaar ruw verstoord, toen per brief duidelijk werd dat Europarcs de boel per 1 december zou opkopen. Ze hadden het wel een beetje verwacht, maar toch was het een flinke tegenslag. Verschillende bewoners komen er al tientallen jaren, sommigen zelfs vanaf hun geboorte.
Kijk of je er samen wat moois van kan maken
Daniella van Gennep
En toen kwam er afgelopen week nóg een brief. 'Per e-mail, net voor de kerst', zegt Daniella van Gennep namens de Vereniging Parkbelangen Leekstermeer. 'Voor het eind van komend jaar moeten we onze huisjes uit zijn', vertelt ze.
'We moeten het zelf afbreken, anders moeten we ze nog betalen ook!', geeft een andere eigenaar aan.
Eén van de verlichte recreatiehuisjes
Eén van de verlichte recreatiehuisjes © Marten Nauta/RTV Noord
Ze voelen er niks voor, aan het Leekstermeer. 'We willen hier heel graag blijven, en we willen ook best aan tafel met Europarcs', zegt Van Gennep. 'Maar wel op een fatsoenlijke manier. Dus ga gewoon in gesprek met de bewoners en kijk of je er samen wat moois van kan maken.' De onpersoonlijke brief vlak voor kerst heeft kwaad bloed gezet.
Het park aan het Leekstermeer is niet het enige park in ons land dat door Europarcs wordt opgekocht. Het trekt de aandacht van SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman. Ze is donderdagavond bij de lichtjesactie aan het Leekstermeer, en heeft vragen gesteld aan de minister. 'Dit gaat ons aan het hart. We zien het in heel Nederland gebeuren: dit soort mooie recreatieparken worden opgekocht, om er groot geld aan te verdienen. En dat doet pijn, dat moet stoppen.'

Licht geeft hoop

Ook buurman en buurvrouw Gert en Marleen hebben lichtjes in de tuin gehangen donderdagavond. 'We hebben verdrietig nieuws gekregen', vat Marleen de afgelopen periode samen. 'Nog even en ik sta hier te huilen', zegt ze, met een lichtje in de hand. 'Want dat geeft hoop. Licht geeft hoop.'
Gert blijft intussen vrolijk: 'We gaan door', klinkt het strijdbaar. Het komende jaar verwacht hij nog wel vaker actie te voeren. Als hij ermee wordt geconfronteerd dat dit misschien wel het laatste jaar op zijn geliefde park gaat zijn, wordt hij even stil.
Eén van de eigenaren legt nog wat extra lichtjes neer
Eén van de eigenaren legt nog wat extra lichtjes neer © Marten Nauta/RTV Noord
'Het zou kunnen, dat dit het laatste jaar is. Maar daar wil ik nog niet aan. We hebben nog steeds hoop dat we hier kunnen blijven wonen.' Marleen vult hem aan, nog steeds met het lichtje in haar hand: 'We zijn nog lang niet klaar. We gaan door.'