Per direct beveiliging en extra geld voor veiligheid in bussen rondom Ter Apel

Buslijn 73 tussen Ter Apel en Emmen
Buslijn 73 tussen Ter Apel en Emmen © Martijn Klungel/RTV Noord
Per direct komen er na 21.00 uur beveiligers op de bussen van lijn 73 tussen Emmen en Ter Apel. Ook gaat de speciale pendelbus, die alleen bedoeld is voor asielzoekers, in de toekomst nog vaker rijden.
Deze extra maatregelen neemt demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol naar aanleiding van een (digitaal) gesprek met buschauffeurs afgelopen woensdag. Het staat allemaal in een brief die donderdagavond aan de chauffeurs is gestuurd en in appgroepen wordt gedeeld. De brief is in handen van RTV Noord.
Daarmee komt de demissionair staatssecretaris tegemoet aan de eis van de chauffeurs. In het gesprek eisten ze dat in de avonduren beveiligers meerijden op de bussen tussen Ter Apel en Emmen.

Proef om pendelbus vaker te laten rijden

Ook gaat ze, wanneer de harde lockdown opgeheven wordt, starten met een proef waarbij de pendelbus voor asielzoekers nog vaker gaat rijden. Die bus stopt voor het asielzoekerscentrum in Ter Apel en rijdt vervolgens rechtstreeks naar het busstation in Emmen.
Het is ingevoerd om de overlast op de reguliere bussen van Qbuzz te verminderen. Toch blijven sommige overlastgevers alsnog met de reguliere bus gaan, maar dan moeten ze wel een eindje lopen om bij de dichtstbijzijnde halte te komen.
Na de harde lockdown moet de pendelbus beter aansluiten op het treinverkeer: ‘In deze proefperiode zal de pendelbus rijden vanaf de aankomst van de eerste trein tot en met de laatste trein op station Emmen’, schrijft Broekers-Knol aan de chauffeurs van Qbuzz. Ook maakt ze in overleg met de gemeente Westerwolde en Emmen nog eens 50.000 euro vrij voor de kosten van die speciale bus.
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol sprak in juli ook al met de chauffeurs
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol sprak in juli ook al met de chauffeurs © Martijn Klungel/RTV Noord

Alsnog vervolgacties?

Het is nu de vraag of chauffeurs genoegen nemen met de maatregelen die Broekers-Knol aankondigt. Tijdens eerdere acties stelden de chauffeurs dat ze opnieuw actie gaan voeren als niet wordt voldaan aan hun eis: vanaf 18.00 uur beveiligers mee op de bus.
Het zal dan de derde actie zijn. Begin december deden ze dat ook al door bushaltes over te slaan. Medio december besloten buschauffeurs in Oude Pekela, Stadskanaal en Emmen zelfs een ochtend te staken.
De FNV kan op dit moment nog niet zeggen wat de chauffeurs gaan doen naar aanleiding van de brief van de demissionair staatssecretaris. De vakbond en chauffeurs gaan vrijdagmiddag met elkaar praten over de extra maatregelen.