Pas op voor ‘hulp’ bij aanvragen 10.000 euro SNN-subsidie

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) waarschuwt voor bedrijven, die tegen betaling, hulp aanbieden bij het aanvragen van een verduurzamingssubsidie. Daarbij wordt gevraagd om inzicht in fraudegevoelig privégegevens.
Het gaat om hulp bij het aanvragen van de subsidie van 10.000 euro bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) of het Regionaal Energieloket. Duizenden Groningers die wonen in het gebied waar de waardedalingsregeling geldt, kunnen die subsidie aanvragen.

‘Kan gevaarlijk zijn’

De bedrijven werken niet alleen online, maar gaan ook de straat op. De NCG krijgt meldingen van personen die van deur tot deur gaan met formulieren die Groningers moeten invullen. Die gegevens zeggen de bedrijven nodig te hebben om de vergoeding aan te vragen.
‘Dit mogen zij absoluut niet doen, geef deze gegevens niet af’, waarschuwt de NCG. Het gaat om BSN-nummers, bankpas en de inloggegevens voor DigiD. ‘Dat kan echt gevaarlijk zijn, want met die gegevens kun je heel veel meer dan het aanvragen van een subsidie’, waarschuwt NCG-woordvoerder Petra de Maar.
Het is niet voor het eerst dat instanties waarschuwen voor het delen van fraudegevoelige informatie en oplichting. In november waarschuwde de gemeente Eemsdelta ook al voor soortgelijke gevallen.

IMG waarschuwde ook al voor misleiding

Ook het Instituut Mijnbouwschade Groningen waarschuwde onlangs nog voor misleiding door een ‘kopiewebsite’. De website mijnbouwschades.nl biedt voor ruim 300 euro hulp aan voor het aanvragen van een schadevergoeding. Dat is bij het Schade door mijnbouw van het IMG gratis.

Gebruik maken van wantrouwen

Het stoorde het IMG dat de website door de domeinnaam, teksten en vormgeving suggereerde dat de aanvrager op de officiële site van het schadeloket was. Het IMG sommeerde de eigenaar van de site te stoppen. Dat is niet gebeurd, maar inmiddels vermeldt de website wel dat het aanvragen van een schadevergoeding gratis kan bij het IMG zelf. Ook hebben de eigenaren excuses gemaakt aan het IMG.
Volgens het IMG hebben zeker honderd gedupeerden gebruik gemaakt van de website. Daarvan heeft het schadeloket contact met zeventig mensen, 55 van hen wisten niet dat ze de aanvraag niet rechtstreeks deden bij het IMG. ‘Zij voelden zich dus misleid’, vertelt een woordvoerder van het IMG. Hij hekelt de hulp van de dergelijke website: ‘Deze bedrijven profiteren van het wantrouwen.’
Het IMG helpt gedupeerden met het intrekken van de machtiging, zodat mensen alsnog zelf een vergoeding kunnen aanvragen.