Rollades en gourmetpakketten vliegen de winkel uit

Op de dag voor kerst is het traditioneel druk bij levensmiddelenwinkels. Nog snel moeten inkopen worden gedaan voor het kerstdiner of moeten vergeten ingrediënten worden gehaald. Bij slagerij Meatpoint in Tolbert is het al even traditioneel smoordruk. De hele dag door komen klanten hun bestelling ophalen.
Voor de deur van de slagerij staat Koert Schrader uit Leek. Hij heeft net zijn bestelling in de fietstas gedaan. 'Een half-om-half rollade, voor tweede kerstdag. Dat is traditie. Ik fiets meteen door naar de de kippenboer buiten Tolbert. Daar haal ik nog zes konijnenbouten. Die zijn voor eerste kerstdag, dat is ook traditie.'
Nanda Vinken komt met twee papieren zakken onder de arm de winkel uitgelopen. 'Rollade, droge worst en zweepjes. Ik heb vier mannen thuis en die zijn gek op vlees. 't Is trouwens niet alleen voor kerst hoor, het is ook voor de dagen daarna. En nu moet ik nog naar De Postwagen hiernaast, want daar kan ik de salades ophalen die ik heb besteld. We gaan er met zijn allen van genieten.'
'Het is een gekkenhoes. Het is nog drukker dan vorig jaar', zegt eigenaar Lammert Moes van Meatpoint. Volgens Moes vliegen de rollades en de gourmetpakketten de deur uit. Al het personeel staat in de winkel om de klanten te helpen of om de laatste bestellingen klaar te maken.
'Bezorgen doen we niet'
De koelcel in de slagerij puilt uit en ook de koelwagen die achter de zaak staat zit helemaal vol met bestellingen. Moes heeft de koeling van buurman De Postwagen ook in gebruik. Daar liggen de gourmetpakketten. Moes: 'Het is een komen en gaan van klanten. Vandaag wordt verreweg het meeste opgehaald. Op eerste en tweede kerstdag zijn we een uurtje open en dan kunnen mensen ook nog bestellingen ophalen. Bezorgen doen we niet. Daarvoor ontbreekt de tijd of we zouden het 's nachts moeten doen.'