UMCG krijgt veel steun voor behoud kinderhartchirurgie: 'Dat sterkt ons'

Een hartoperatie bij een kind
Een hartoperatie bij een kind © ANP
Het besluit van minister Hugo de Jonge dat het UMCG moet stoppen met hartoperaties bij kinderen leidt tot een storm van protest. Een petitie om de complexe hartzorg voor Groningen te behouden werd in een dag tijd al meer dan 60.000 keer ondertekend.
Naast de hartoperaties bij kinderen raakt het UMCG ook de complexe operaties voor mensen met aangeboren hartafwijkingen kwijt. Alleen het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het ErasmusMC in Rotterdam mogen deze behandelingen nog doen. Dat heeft minister De Jonge maandag besloten.

Vrees voor domino-effect

'De expertise die in 75 jaar is opgebouwd wordt zo in een keer tenietgedaan', schrijft het UMCG Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen bij de opgestelde petitie. Daarnaast vreest men voor een domino-effect.
'Het concentreren van één specialisme heeft niet alleen invloed op dat specialisme, maar op alle gerelateerde zorg. Deze impact lijkt onvoldoende te zijn beoordeeld.
Wat betekent dit voor de toekomst van de zorg voor kinderen in heel Noord-Nederland?
Henk Nijboer - Kamerlid PvdA
PvdA-Kamerleden Henk Nijboer en Attje Kuiken noemen het 'van de gekke dat de minister de kinderhartchirurgie wil sluiten en alles in de Randstad wil concentreren.' Het duo heeft vrijdag Kamervragen over de gang van zaken gesteld.

Boodschap voor nieuw kabinet

Nijboer en Kuiken vragen zich af of ouders van kinderen die regelmatig geopereerd en onderzocht moeten worden straks telkens naar de Randstad moeten.
'Waarom wordt er niet gekozen voor regionale spreiding? En waar slaat het op dat als artsen en verpleegkundigen in Groningen aan alle criteria voldoen hen dan de wacht aan te zeggen? Wat betekent dit voor de toekomst van de zorg voor kinderen in heel Noord-Nederland?'
De PvdA'ers hebben een duidelijke boodschap voor het nieuwe kabinet. 'Wat ons betreft wordt dit besluit onmiddellijk teruggedraaid.'
Waarom alleen in de Randstad?
Belangrijkste reden voor de concentratie is dat minister De Jonge de zorg nu te versnipperd vindt. Als deze heel specialistische operaties op vier plekken worden uitgevoerd zouden artsen te weinig vlieguren maken om hun kennis en kunde op peil te houden. Ook vindt de minister de personele bezetting te kwetsbaar. Volgens de minister zijn drie centra nog te veel; hij kiest voor alleen Utrecht en Rotterdam.

'UMCG voldoet wel aan criteria'

Bij het UMCG is men blij met alle steun voor het behoud van de hartzorg. 'Het sterkt ons en bevestigt hoe noodzakelijk deze zorg voor Noord-Nederland is', reageert woordvoerder Janneke Kruse. Het ziekenhuis krijgt steunbetuigingen uit alle hoeken.
'We zien die teleurstelling en woede bij onze zorgprofessionals, maar ook bij patiënten en politici. Die roeren zich heel duidelijk in de media en op social media.'
Volgens Kruse zijn er inmiddels 'een heleboel acties in gang gezet' om de minister op andere gedachten te brengen. 'En we gaan er eigenlijk ook wel vanuit dat dit wordt teruggedraaid. De criteria waarop dit besluit is gebaseerd waren vooraf niet duidelijk. Nu dat deels wel het geval is, blijken we eraan te voldoen. Maar alsnog zijn we niet gekozen. Dat wekt verbazing op.'