Vreemdelingenpolitie Ter Apel legt dinsdag werk neer om te hoge werkdruk

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
De Vreemdelingenpolitie in Ter Apel legt dinsdag een paar uur het werk neer. De politiebonden hebben de ongeveer zestig medewerkers daar opgeroepen tot de werkonderbreking bij het asielzoekerscentrum uit protest tegen de 'veel te hoge werk- en roosterdruk waaraan politiemedewerkers nu al jaren blootgesteld worden'.
De bonden verwachten de komende tijd meer acties op verschillende locaties. Deze zijn als aanjager van de komende onderhandelingen over een nieuwe politie-cao, laten de bonden weten.
'De collega's zeggen niet dat de limiet bereikt is, maar dat we ruim over de limiet zitten', zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. 'Er is geen rust meer. En het duurt niet maar eventjes, maar al heel erg lang. Er is geen perspectief.'

'Ten koste van veiligheid en privéleven'

De actie bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel is volgens de bonden 'een van de taken die door de chronische onderbezetting bij de Nationale Politie een landelijke uitputtingsslag zijn geworden, die dagelijks een enorme wissel trekt op de loyaliteit en het uithoudingsvermogen van veel collega's door het hele land'.
'Nog altijd rekent de politiek erop dat agenten uit loyaliteit en plichtsbesef tot het uiterste zullen gaan om de kwaliteit van het politiewerk zoveel mogelijk in stand te houden. En dat doen ze ook, al kost ze dat steeds meer moeite en gaat dat steeds meer ten koste van hun gezondheid, veiligheid en privéleven.' Volgens Van de Kamp moet de politiek 'duidelijke keuzes' gaan maken. 'We kunnen niet meer alles blijven doen.'