NoordZaken 2021: hoop en voorspoed naast corona-malaise

Een optimistische Noordzaken terugblik op 2021
Een optimistische Noordzaken terugblik op 2021 © Bewerking RTV Noord
De negatieve gevolgen van de coronapandemie bepaalden ook dit jaar het nieuws. Maar er was meer dan alleen corona en we willen niet afsluiten in mineur. We serveren daarom in deze NoordZaken-terugblik op 2021 graag een paar verhalen van hoop en voorspoed, naast enkele journalistieke hoogtepunten.

1. Friese ‘herenclub’ verdeelt en heerst over de miljoenenerfenis Friesland Bank

Stichting FB Oranjewoud, de erfgenaam van Friesland Bank is een van de rijkste vermogensbeheerders van Noord-Nederland. In 2012 kreeg de stichting 126 miljoen euro om bedrijvigheid en cultuur in het Noorden te stimuleren. Dat klinkt mooi, maar de gedachte achter het investeringsbeleid is een raadsel. Ook is het totaal onduidelijk hoeveel geld er nog in de pot zit. Het beheer van de miljoenen is in handen van drie mannen die aan niemand verantwoording hoeven af te leggen.
Het onderkomen van FB Oranjewoud in de bossen bij de gelijknamige plaats.
Het onderkomen van FB Oranjewoud in de bossen bij de gelijknamige plaats. © Loek Mulder RTV Noord

2. ‘Data is het nieuwe goud, ook voor Groningen’

Groningen had al een naam als datacenter-hotspot. Met de komst van nieuwe vestigingen en flinke groei bij bestaande datapakhuizen verstevigt de provincie die positie nog eens even goed. Een satellietvestiging van - mogelijk - Google in Appingedam, een Google-datacenter in Winschoten erbij en een verdubbeling van NorthC op het industrieterrein Westpoort in Groningen. Plus mogelijk nog een groot datacenter vlak bij dat bedrijventerrein. De stand van zaken.
Het datacenter van Bytesnet op Zernike Science Park in de stad Groningen
Het datacenter van Bytesnet op Zernike Science Park in de stad Groningen © Martijn Folkers RTV Noord

3. Noordelijke werven staan voor 'meest opwindende periode ooit'

Binnen afzienbare tijd zullen honderden verouderde zeeschepen worden vervangen. De verwachte vraagexplosie komt over een jaar of drie op gang en de noordelijke maritieme sector kijkt er watertandend naar uit. 'We staan op een keerpunt.'
De hybride Aasfjell op de werf van Royal Bodewes in Hoogezand
De hybride Aasfjell op de werf van Royal Bodewes in Hoogezand © Loek Mulder RTV Noord

4. Een paar honderd bedrijven en miljoeneninvesteringen: zo hard groeit Campus Groningen

De cijfers van Campus Groningen liegen er niet om: inmiddels zijn meer dan 230 bedrijven aangehaakt, een groei van bijna dertig procent in vijf jaar tijd. De verwachte investering tot 2026 bedraagt meer dan 430 miljoen euro. Wat verklaart het succes?
De Linneausborg op Zernike
De Linneausborg op Zernike © Theo Sikkema RTV Noord

5. Onderdelenmaker VCN uit Leek: 'We hoeven niet de grootste te zijn, wel de beste'

Er zullen weinig huishoudens in Groningen zijn waar niet iets te vinden is wat gemaakt is bij VCN mass turning in Leek. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in het maken van draaiende delen voor vele producten en goederen. De zaken gaan zo goed dat in de tweede helft van dit jaar voor miljoenen aan extra machines in gebruik genomen zijn.
Directeur Boudewijn van Die en salesmanager Richard Dekens
Directeur Boudewijn van Die en salesmanager Richard Dekens © Theo Sikkema RTV Noord
Lees ook nog vijf terugleestips uit 2021:
- Vier hightech bedrijven erbij: Oost-Groningen als filiaal van Silicon Valley: In vrij korte tijd vestigden zich vier buitenlandse bedrijven in Oost-Groningen. Zijn dat toevalstreffers? Of is er hier meer aan de hand en breekt in de regio eindelijk economisch de zon door?
- 'Cryptomunten zijn na internet de volgende revolutie': De waarde van de bitcoin zit al jaren in de lift. Maar wat betekent dit?
- Amca in Ten Post: opgekocht, leeggezogen en afgedankt: Amca in Ten Post was tien jaar lang in handen van een Chinese multinational. Die zag Amca als een prooi, zeggen oud-medewerkers.
- Groningse onderneemster wil carrièrekansen vrouwen vergroten: Johanna Spiller is ervan overtuigd dat vrouwen in de eerste vijf jaar van hun loopbaan meer professionele ondersteuning moeten krijgen.
- Van proefschrift tot miljoenenpubliek: hoe Chordify de wereld muzikaler maakt: Op een instrument meespelen met je favoriete muziek. Dat is de basis van het Groningse online platform Chordify in Groningen dat maandelijks meer dan zeven miljoen unieke bezoekers naar de website trekt.