Door de mand: Kees Vlietstra ziet Hans Nijlands biografie als tactische boodschap

Kees Vlietstra
Kees Vlietstra © RTV Noord
'Die foto eem op Twitter zetten hè', roept Hans Nijland over zijn schouder als hij de tuin uit loopt. De oud-directeur van FC Groningen heeft net zijn boek 'Boerenbluf op de transfermarkt' hoogstpersoonlijk afgeleverd in Meerstad. 'Wat is dat ja lastig te vinden hier.'
Een dag eerder had zijn Twitterberichtje me warm gemaakt en had de belofte dat Hans het boek zelf zou komen brengen me over de streep getrokken om het te bestellen. Een uitgelezen kans om de langstzittende directeur in het betaalde voetbal even aan de tand te voelen. Om Hansie onder het genot van koffie en Nobel terug te laten kijken op het afgelopen FC Groningen-jaar. Zag hem al zitten aan de keukentafel in Meerstad. Hoe ziet de ervaren koopman nou dat hele verhaal met Buijs en Fledderus?
Ja, Danny Buijs heeft dan wel de Kerst gehaald, maar na dit seizoen zullen de hoofdtrainer en de FC na vier jaar afscheid van elkaar nemen. De directieleden Wouter Gudde en Mark-Jan Fledderus hebben geëvalueerd en willen niet door met Buijs. Geen contractverlenging.
Vind ik jammer. Vind het namelijk een genot om Buijs voor en na afloop van wedstrijden te horen praten. Duidelijk, helder, eerlijk, geen poespas, zelfkritisch, recht voor zijn raap. Eigenlijk omgekeerd evenredig aan hoe hij zijn team laat spelen: onduidelijk, slordig en chaotisch via omwegen naar het verkeerde doel. Maar wel altijd met het mes dwars in de bek. En ja, de resultaten zijn nu even ruk, maar daardoor hebben we als Groningers tenminste wel weer wat te schelden. Ook lekker.
Heb als achter-achtergrond journalist na het persbericht dat Fledderus op zoek gaat naar een nieuwe hoofdtrainer de drie podcasts over de FC geluisterd. In alle drie kwam technisch directeur Fledderus uitleg geven. Was een mix tussen charmeoffensief en damage control. Fledderus kan net als Rutte goed praten zonder wat te zeggen.
Fledderus was open over het proces, maar wilde, tot hoorbare ergernis van met name Thijs Faber in de Kon Veel Minder Podcast geen voorbeelden geven over wat de onderdelen zijn waarop Buijs is afgerekend, want die zouden volgens Fledderus alleen maar een eigen leven leiden. Beetje de Rutte-doctrine dit. Joviaal aanwezig, inhoud zwart gelakt.
En nee, de huidige prestaties, twaalfde in de competitie, hebben ab-so-luut niet meegespeeld in de beslissing. 'Wij begrijpen namelijk heel goed dat het ook weleens wat langer kan duren voordat de puzzel in elkaar valt als je vijf of zes sterkhouders moet inleveren aan het begin van het seizoen. We hadden allemaal de hoop dat het sneller zou gaan, maar dat blijkt niet het geval.'
Ook hier praat je poep, Jan-Mark. Je draait het om, net als ik je naam. Want je had echt wel verlengd als je je hoofdtrainer met drie punten achter Feyenoord op de vierde plaats had gestaan. Dat had gekund volgens jou met deze door jou samengestelde selectie.
Tijdens het luisteren van De Koffiecorner (mijn favoriete FC podcast, want heb dezelfde werkgever en mijn kerstbonus nog niet binnen) kreeg ik een appje van de technisch directeur van mijn andere werkgever, korfbalvereniging Nic. In Friesland was de hoofdtrainer van Korfbal League club LDODK in goed overleg opgestapt. De geruchtenmachine over de nieuwe trainer bij Leer Door Oefening De Korfbalsport draaide volop. En mijn naam stond op alle lijstjes weer bovenaan. Mijn technisch directeur bij Nic. wilde even een statement maken.
'Het is contractueel verboden om je telefoon op te nemen als het telefoonnummer begint met 0513, dat weet je toch?' Aldus de kleine lettertjes.
Terug naar Fledderus versus Buijs. Stefan Bleeker van De Koffiecorner had grote moeite met het moment van bekendmaken. Niet na de winterstop zoals gedacht maar vlak voor Kerstmis. Ook hier lulde Fledderus zich bekwaam onderuit. En eerlijk is eerlijk, daar had hij wel een punt. Zodra je eruit bent moet je het bekendmaken en niet vasthouden aan vaste data. Is ook allemaal zo bekrompen dat we ons hele leven maar op eeuwenoude vastgestelde dagen plannen. Thinking out of the box. Daarover gesproken:
Op 27 mei vier ik al jaren met wat vrienden Oud en Nieuw. Dat is gestart in Huize Kachel, ons studentenhuis boven cafetaria De Viersprong aan de Prinsesseweg. Hoe ging dat in zijn werk? Niet te achterhalen maar opeens hadden we een kerstboom, oliebollen, champagne, een videoband met de oudejaarsconference van Youp van t Hek en vuurwerk.
Dat vuurwerk ging om klokslag 00.00 uur via het schuifraam naar buiten. Illegale Noord-Koreaanse vuurpijlen bliezen het bushokje aan de Nassaulaan aan diggelen. Om 00.05 uur belde de politie aan. Ze weigerden beleefd de door ons aangeboden champagne en oliebollen.
Mooie tijden. Terug naar de onze(kere). Fledderus wil zogezegd niet ingaan op de werkelijke oorzaken van het niet verlengen. We hebben alle plussen en minnen op een hoop geveegd en dan komt de directie tot de conclusie dat we geen twee-eenheid zijn. Moest door dit statement van Fledderus over vegen direct aan een Twitterbericht van Paul Zweverink denken:
'Ik blijf er bij: essentiële positie 6 niet ingevuld. Dan blijft het bladharken bij windkracht negen....'
Enfin, Buijs gaat zijn laatste maanden in bij de FC. De dag voor Kerst kwam Hans Nijland zijn boek brengen. Heb het in één ruk uitgelezen. Het knappe van de schrijver Tom Knipping is dat je Nijland hoort praten tijdens het lezen. En die praat over zijn legendarische en meestal lucratieve transfers. Robben, Suarez, Berg, Van Dijk, Nevland, Doan, Tadic.
Eigenlijk zou het boek een soort bijbel voor Fledderus moeten zijn. Onderhandelen doe je zo. Ook Nijlands visie op het samenstellen van een selectie zou ik graag terug zien bij zijn opvolger:
Ik vind dat een club altijd één parel moet hebben voor wie de mensen naar het stadion komen. Een sensatie. Daarmee kan een club de klappers maken die nodig zijn om hogerop te komen. Om die ene parel te kopen heb je veel geld nodig. En in de tijd van Nijland ging dat via andere geldstromen dan hedendaags. Nijland daarover: 'Hij die de kust niet uit het oog durft te verliezen, zal nooit nieuwe oceanen ontdekken.'
Hansie is sowieso een man van de spreuken. Veel tegeltjeswijsheden in zijn boek. De mooisten: 'De vent maakt de tent', 'Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen' en 'Als je een goed stel hersens hebt, dan hoef je niet te studeren en als je geen hersens hebt, heeft studeren geen zin.'
Toch gek, heb bij alle spreuken van Hans het idee dat het indirecte boodschappen zijn aan Mark-Jan. Maar goed, de dag voor Kerst kwam Nijland met zijn boekje dus naar Meerstad. Had mijn huisje aan kant, de koffie pruttelde, de fles Nobel pontificaal op tafel. Klaar voor een haarscherpe analyse van Nijland op de situatie bij de FC. Die weigerde echter beleefd. Hij moest nog een doosje boeken bezorgen in de provincie. De boekoverdracht moest wel op de foto. En op Twitter.
Heb de fles zaterdag maar meegenomen naar mijn broertje in Peize. Die ging opperdepop. We hebben een prachtige Tweede Pinksterdag gehad.