Lokaal nog gladde wegen in de provincie: 'Wees alert' (update)

Een auto in de sloot op de N46 bij Huizinge
Een auto in de sloot op de N46 bij Huizinge © Noordernieuws
Het was maandagochtend spekglad in de provincie. Er zijn meerdere ongevallen gemeld. De hulpdiensten riepen mensen op om thuis te blijven of hun rit uit te stellen.
Rond de stad Groningen botsten meerdere wagens op elkaar. Het leidt tot files. Het KNMI heeft gaf voor de ochtend code oranje (wees voorbereid) af in verband met de gladheid, nadat aanvankelijk code geel (wees alert) gold. Om 12.00 uur schaalde het KNMI weer af naar code geel in Groningen. In de overige provincies was het gevaar al volledig geweken.
Het KNMI verwacht dat ook in Groningen het gevaar voor gladde wegen spoedig zal verdwijnen.

A7 bij Westerbroek is weer open

De A7 bij Westerbroek in de richting van Groningen was dicht, vanwege een ongeval waarbij zes voertuigen betrokken waren. Volgen een woordvoerder van de politie zijn er geen zwaargewonden gevallen. Verkeer dat komt vanuit de richting Foxhol, werd via een omleidingsroute richting de stad geleid.
Auto's op de A7 ter hoogte van Westerbroek
Auto's op de A7 ter hoogte van Westerbroek © Pronews
Rond 09:30 ging de weg weer open. Het busvervoer ondervindt nog wel hinder. Er is vertraging en rituitval, zegt vervoerder Qbuzz.
Eerder op de ochtend raakte langs de A7 belandde bij Marum een auto in de sloot vanwege de gladheid. Daardoor ontstond er een file.
File op de A7
File op de A7 © Jeffry van Kalsbeek
Ook op de N46 ter hoogte van Sint Annen raakte een auto in de sloot.
Auto in de berm op de N46
Auto in de berm op de N46 © Noordernieuws
Net over de provinciegrens in Nieuw-Roden raakte een auto tegen de boom.
Een auto tegen de boom in Nieuw-Roden
Een auto tegen de boom in Nieuw-Roden © Persbureau Meter

Glibberen op de fiets

Behalve voor automobilisten is de gladheid ook vervelend voor fietsers en voetgangers. In stad Groningen is het glijden en van de fiets stappen geblazen:
Glijden en van de fiets stappen op gladde wegen in Stad

Vorst verdwijnt in de loop van de dag

Er valt maandagochtend op een aantal plaatsen heel fijne motregen, waardoor het spekglad wordt. Op verschillende plekken in de provincie zijn maandagochtend strooiploegen onderweg om de gladheid tegen te gaan.
'Mogelijk volgt later op de ochtend nog wat ijzel en regen', zegt weervrouw Harma Boer.
De vorst verdwijnt, in de middag loopt de temperatuur op tot drie graden. Ook komende nacht ligt de temperatuur boven het vriespunt.
Dit bericht is geüpdatet nadat het KNMI code oranje veranderde in code geel.