Vreemdelingenpolitie Ter Apel legt werk tijdelijk neer: 'Begin van meer landelijke acties'

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © FPS/Jos Schuurman
De Vreemdelingenpolitie in Ter Apel legt dinsdag van 10.30 tot 13.00 uur het werk neer. Politievakbond ACP ziet het als het begin van meer, landelijke acties.
De werkdruk is veel te hoog, betoogt politievakbond ACP. 'We hebben bij de hele Nederlandse politie grote krapte. Er is amper capaciteit', zegt voorzitter Gerrit van de Kamp.
Wat doet de Vreemdelingenpolitie?
De vreemdelingenpolitie heet officieel de 'Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel'. Medewerkers controleren het papierwerk van vluchtelingen die Nederland binnenkomen. Ze zoeken ook uit of er mogelijk sprake is van mensenhandel, -smokkel of identiteitsfraude.

'Mensen vanuit heel Nederland ingevlogen'

In heel Nederland zijn tekorten bij de politie, zegt de voorzitter. 'Ik kan zo nog tien domeinen opnoemen waar problemen zijn.'
Andere acties zijn dan ook in voorbereiding, bijvoorbeeld bij de ME. Toch beginnen de acties in Ter Apel, omdat de actiebereidheid er hoog is.

'Agenten zien gezin niet meer'

Maar dat is niet de enige reden dat in de asielhoofdstad het startschot klinkt. 'Politiemensen vanuit heel Nederland worden ingevlogen om in Ter Apel te ondersteunen', zegt de voorzitter.
Alleen geld is niet genoeg. In Den Haag denkt men dat daarmee de problemen zijn opgelost, maar dat is niet zo
Gerrit van de Kamp - voorzitter politievakbond ACP
'Ze hebben lange reistijden, zitten in een hotel en komen niet meer bij hun gezin omdat er krapte is. Dat kan je een poosje doen, maar als het structureel is houdt het een keer op.'

'Gaat niet alleen om geld'

De actie gebeurt in aanloop naar de onderhandelingen over een nieuwe politie-cao. Toch gaat het de bond niet alleen maar om extra geld, zegt Van de Kamp.
'Politiemensen liggen niet op stapels klaar, en het is niet zo dat alle problemen opgelost zijn als er meer geld is. Het heeft ook te maken met de hoeveelheid werk. Wat ons betreft komt Nederland hierin voor heel pijnlijke keuzes te staan.'
In Den Haag zijn de problemen te lang niet serieus genomen, vindt Van de Kamp. 'Alleen geld is niet genoeg. In Den Haag denkt men dat daarmee de problemen zijn opgelost, maar dat is niet zo. Net als in het onderwijs en in de zorg zitten we in de problemen. Men heeft jarenlang weggekeken, er moet nu wat veranderen.'