Gronings architectenbureau maakt ontwerp voor nieuw Museum aan de A

Het huidige museum aan de Brugstraat
Het huidige museum aan de Brugstraat © Noordelijk Scheepvaartmuseum
Architectenbureau Vector-i in Stad gaat het ontwerp maken voor het gebouwencomplex van het Museum aan de A, de opvolger van het huidige Noordelijk Scheepvaartmuseum.
Het bureau heeft als opdracht de vijf historische panden van het toekomstige museum over de Groningse geschiedenis van Stad en Ommeland tot een eenheid te smeden. De panden liggen aan de Brugstraat, de Kleine der A en de Schuitemakersstraat.
Het huidige museum is ondergebracht in twee panden aan de Brugstraat, namelijk Het Canterhuis en het Gotisch Huis, beide stammend uit de veertiende eeuw.
Achter het Canterhuis bevindt zich een derde pand, de Motorenhal. Zo genoemd vanwege de scheepsmotoren die daar staan tentoongesteld.

Nieuwe hoofdentree

Het Rhijnvis Feithhuis aan de Kleine der A is momenteel in gebruik als kantoorgedeelte voor het museum. 'Hier komt in de toekomst de hoofdentree van het nieuwe museum', legt woordvoerder Karlijn Donders uit. 'Maar de huidige entree aan de Brugstraat blijft wel wel in gebruik. We willen van zoveel mogelijk kanten toegankelijk zijn.'
Het vijfde pand van het complex bevindt zich aan de Schuitemakersstraat. In dit pakhuis zat vroeger een homosauna. De gemeente kocht een aantal jaren geleden het pand, met de bedoeling om het in de toekomst toe te voegen aan het museum.
'Dit gedeelte willen we graag gaan gebruiken voor wisselende exposities, waarbij ook een rol is weggelegd voor de musea in de provincie', zegt Donders. 'De panden aan de Brugstraat lenen zich daar minder goed voor.'
Er ontbreekt nog een aanzienlijk deel van het bedrag, maar we maken ons geen zorgen
Karlijn Donders, woordvoerder

Revitalisering A-kwartier

Het hele project is mede bedoeld om het A-kwartier te revitaliseren. De kosten zijn geraamd op tien miljoen euro, deels betaald door de gemeente en de provincie.
Donders: 'Er ontbreekt nog een aanzienlijk deel van dit bedrag, maar we maken ons nog geen zorgen. We zijn druk bezig met het aanschrijven van diverse grote fondsen.'
Het ontwerp is naar verwachting eind volgend jaar klaar, waarna de verbouwing kan beginnen. Begin 2024 zou het vernieuwde museum open moeten gaan.
Met dit ontwerp deed architectenbureau Vector-i mee aan de Dudok-locatie in de binnenstad
Met dit ontwerp deed architectenbureau Vector-i mee aan de Dudok-locatie in de binnenstad © Vector-i

Verbouwing bij je thuis

Donders: 'Als het niet lukt het hele bedrag bijeen te krijgen, dan kunnen we eventueel schrappen in ons wensenlijstje. Net als bij een verbouwing bij je thuis. Verder zal het ook afhangen van de vraag of het museum tijdens de verbouwing open blijft, of dicht gaat. Daar moeten we nog een besluit over nemen.'
Eind november werd bekend dat directeur Heidi Renkema per 1 januari vertrekt bij het museum. Renkema begon in maart dit jaar aan aan haar functie, maar bleek niet gelukkig met haar rol als zakelijk leider. Ze wordt tijdelijk opgevolgd door Nicolette Bartelink.