SP en PvdD willen opheldering over geoorde fuut-affaire

Geoorde fuut in zomerkleed
Geoorde fuut in zomerkleed © Marek Szczepanek, via Wikimedia Commons
Hoe zit dat precies met die geoorde fuut? Broedt deze vogel nu wel of niet op het voormalige Suikerunieterrein? SP en Partij voor de Dieren in Provinciale Staten willen het naadje van de kous weten.
De geoorde fuut is inzet van een conflict tussen milieuorganisaties enerzijds en de gemeente en provincie Groningen anderzijds.

Voormalige vloeivelden

De gemeente Groningen wil op het terrein de nieuwe woonwijk Suikerzijde bouwen en wil daarvoor de aanwezige natuur in de voormalige vloeivelden van de suikerfabriek gebruiken.
Volgens een hele groep van milieuorganisaties mag dat niet omdat de beschermde watervogel, de geoorde fuut, er broedt. De provincie Groningen heeft de gemeente toch een vergunning gegeven omdat uit onderzoek zou blijken dat de geoorde fuut niet meer broedt op het terrein.

Truc

De SP en PvdD willen nu opheldering van Gedeputeerde Staten over dit onderzoek. Hoe lang het onderzoek heeft geduurd, wanneer het is uitgevoerd en waar het op is gebaseerd.
De twee partijen snappen niets van de houding van gemeente en provincie om de natuur te willen vernietigen. Ze spreken van een truc om onder de Wet Natuurbescherming uit te komen door nu te verklaren dat er geen geoorde fuut broedt.

Een oplossing

De twee partijen vinden dat er maar één oplossing in deze affaire is: een woningbouwplan met sociale woningen én natuurbehoud. Dat zou volgens de SP en PvdD de nieuwe wijk Suikerzijde alleen maar ten goede komen.