Aardbevingsnieuws november: 'Onvoorstelbaar zware aardbeving' bij Garrelsweer

Garrelsweer, op de ochtend na de beving
Garrelsweer, op de ochtend na de beving © Elwin Baas/RTV Noord
November is vooral de maand van de aardbeving bij Garrelsweer, waar de aarde op 16 november beeft met een kracht van 3.2 op de schaal van Richter. Het is ook de maand waarin blijkt dat de gaskraan in onze provincie mogelijk tóch weer verder wordt geopend.

'Onvoorstelbaar zware aardbeving' bij Garrelsweer

En weer is het raak. Rond kwart voor twee in de nacht op dinsdag 16 november beeft de aarde bij Garrelsweer met een kracht van 3.2 op de schaal van Richter. Dat wordt tot in de verre omgeving gevoeld. Het is de zwaarste beving in onze provincie, sinds die van 3.6 bij Westerwijtwerd in mei 2019.
‘Een onvoorstelbaar zware aardbeving. Heel erg lang en heel erg zwaar’, meldt een inwoner van Garrelsweer. Een dorpsgenoot zegt een 'zware knal' te hebben gehoord, 'waarna het huis heen en weer ging'. En weer iemand anders uit Garrelsweer spreekt over 'flink trillen en een zwaar geluid'.
Iemand uit Loppersum noemt de beving ‘ongekend' en 'erg hard'. En een inwoner van de gemeente Groningen schrijft: ‘Het hele huis trilde kort maar hevig.'
Inwoners van Garrelsweer vertellen over de beving:
'Je wordt er een beetje moedeloos van en denkt: Daar gaan we weer'

'Hoe minder gaswinning, hoe beter'

Niet alleen de inwoners van het bevingsgebied schrikken ervan. Ook bij het KNMI is dat het geval, zegt hoofd seismologie Läslo Evers. Er waren de afgelopen tijd al opvallend veel lichtere bevingen in Groningen. Zat deze eraan te komen? Evers: ‘Ja en nee. Het SodM (Staatstoezicht op de Mijnen) had al een waarschuwing gegeven vanwege de verhoogde activiteit in de bodem. Maar het had ook niét hoeven gebeuren. Ik doe niet aan politiek, maar als seismoloog zeg ik: hoe minder gaswinning, hoe beter.'
Läslo Evers van het KNMI
Läslo Evers van het KNMI © Steven Radersma/RTV Noord
Ook de NAM laat van zich horen. 'De krachtige aardbeving van vannacht bij Garrelsweer is buitengewoon vervelend voor de Groningers en zorgt logischerwijs voor veel onrust en frustratie bij de bewoners.'

Minister Blok komt langs in Garrelsweer

Demissionair minister Stef Blok komt daags na de beving naar Garrelsweer. 'Ik vind echt dat ik na zo'n grote klap met de mensen hoor te spreken. De boodschap is duidelijk: de mensen willen dat de oorzaak wordt weggenomen, dat de gaswinning wordt beëindigd. En dat gebeurt ook, daar hoeft echt geen twijfel over te zijn. Die gaat naar nul. En de mensen willen dat de versterking nu ook echt bij hen thuis zichtbaar wordt.'
Demissionair minister Blok in Garrelsweer:

Fakkels en kaarsen als stil protest

Na een oproep van de Groninger Bodem Beweging (GBB) worden er op de dag na de beving bij het vallen van de avond op tal van plaatsen in de provincie fakkels en kaarsen ontstoken, als stil aardbevingsprotest.
Een aangestoken fakkel in Warffum
Een aangestoken fakkel in Warffum © Martin Drent/RTV Noord

Schade door de beving bij Garrelsweer

De klap bij Garrelsweer leidt ook tot een reeks schademeldingen. Op 29 november zijn er 2367 schademeldingen gedaan bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

Gaat de gaskraan toch weer verder open?

De NAM moet in het huidige gasjaar 2021-2022 mogelijk toch meer gas winnen dan de aanvankelijk afgesproken 3,9 miljard kubieke meter. Of er daadwerkelijk meer moet worden gewonnen en hoeveel, wordt onderzocht door Gasunie.
Steeds die beloftes die ze niet nakomen. Je wordt daar wel een keer moe van
Jan Wigboldus - Groninger Gasberaad
Een van de oorzaken ligt bij de vertraagde oplevering van de stikstoffabriek bij Zuidbroek. Die zou eigenlijk in april beginnen met produceren van bewerkt buitenlands gas, maar door de coronapandemie is de oplevering vertraagd. De fabriek draait daardoor op zijn vroegst pas in de zomer.
Verslaggever Tristan Braakman legt uit hoe het zit:
'De gaswinningsdeur stond op een kiertje, maar gaat nu waarschijnlijk open'
Het mogelijk weer verder opendraaien van de gaskraan leidt tot boze reacties. ‘Dit is een grote domper’, reageert Merel Jonkheid van de Groninger Bodem Beweging. Jan Wigboldus van het Groninger Gasberaad ergert zich aan het alsmaar breken van gedane beloftes. De gaswinning zou juist verder afgebouwd worden. ‘Steeds die beloftes die ze niet nakomen. Je wordt daar wel een keer moe van.’

Waarom de ene niet en de andere wel?

Een groep bewoners van de Ommelanderstraat in Ten Boer vindt dat hen onrecht wordt aangedaan en heeft een advocaat in de arm genomen in hun strijd tegen de aardbevingsinstanties en de gemeente Groningen.
De bewoners van de Ommelanderstraat in Ten Boer
De bewoners van de Ommelanderstraat in Ten Boer © Mario Miskovic / RTV Noord
Ze wonen in identieke huizen. Hetzelfde gebouwd in dezelfde tijd met dezelfde materialen. De een wordt gesloopt en herbouwd in verband met de bevingsveiligheid en de ander blijft staan.
Het is in Ten Boer een schoolvoorbeeld van wat de instanties een ‘moeilijk uitlegbaar verschil’ noemen. Maar als het aan de instanties ligt, is dit wel wat het is. Maar daar laat de groep bewoners het niet bij zitten. Het ministerie stelt er niks aan te kunnen doen en wijst naar de gemeente.

Duizenden Groningers lopen schadevergoeding mis door niet te melden

Bijna 18.000 Groningers hebben nog nooit aardbevingsschade gemeld bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), terwijl het heel waarschijnlijk is dat ze wel schade hebben. Zij lopen mogelijk duizenden euro’s aan schadevergoeding mis als ze de schade niet melden: geld waar ze wel recht op hebben.
Het gaat om Groningers van wie het huis mogelijk moet worden versterkt. Bij die huizen is het volgens het IMG ook heel waarschijnlijk dat er sprake is van aardbevingsschade, maar die wordt vaak niet gemeld.

Geen fracking bij Pieterzijl

De NAM ziet er van af om in het gasveld Pieterzijl-Oost de omstreden winningsmethode fracking in te zetten. Volgens de NAM is deze methode daar niet rendabel. De actiegroep 'Geen Fracking in Pieterzijl' is opgetogen over het besluit.
'Het is feest hier', zegt Sandra Jacobs van de actiegroep. 'We zijn heel blij dat het niet doorgaat.' De actiegroep zette alles op alles om fracking als winningsmethode in Pietersijl te voorkomen. Omwonenden van het gasveld maakten zich zorgen over mogelijke schade.
Pieterzijl voert al jaren actie tegen fracking
Pieterzijl voert al jaren actie tegen fracking © RTV Noord/Marco Grimmon
Onder meer met een procedure bij de Raad van State zou de NAM gedwongen moeten worden af te zien van de methode. De Raad gaf opdracht aan de NAM om de risico's van fracking beter in kaart te brengen.

Ander aardbevingsnieuws:

Aardbevingen in november 2021:

- 4 november - 05:43 uur - Froombosch - 0.3
- 5 november - 23:38 uur - Scharmer - 1.1
- 8 november - 02:52 uur - Westeremden - 1.7
- 10 november - 05:24 uur - Oldenzijl - 0.9
- 13 november - 10:09 uur - Zeerijp - 1.0
- 13 november - 17:12 uur - Ten Post - 0.9
- 15 november - 02:22 uur - Westeremden - 0.9
- 15 november - 13:41 uur - Garrelsweer - 0.6
- 16 november - 01:46 uur - Garrelsweer - 3.2
- 16 november - 02:43 uur - Winneweer - 0.6
- 16 november - 03:57 uur - Garrelsweer - 0.3
- 16 november - 05:38 uur - Garrelsweer - 0.2
- 17 november - 19:25 uur - Winneweer - 0.9
- 24 november - 16:11 uur - Garrelsweer - 0.5
- 28 november - 11:05 uur - Garrelsweer - 0.6
- 30 november - 04:22 uur - Groningen - 0.3
- 30 november - 09:42 uur - Appingedam - 1.1