Leider 'knuppelbende' hoort 30 maanden cel eisen

GRONINGEN - De leider van de Oost-Groninger 'knuppelbende' heeft maandag 30 maanden cel horen eisen.
Honkbalknuppel

Eind vorig jaar zouden tien jongeren ongeveer 15 leeftijdsgenoten hebben bedreigd en mishandeld met honkbalknuppels. De mishandelingen vonden onder meer plaats in Musselkanaal, Stadskanaal en Meeden.

Niet onder de indruk

De leider leek maandag weinig onder de indruk van de eis en ontkent alles. Twee 'meelopers', die 10 tot 12 maanden cel hoorden eisen, waren wel danig overstuur, vooral toen ze hoorden hoe een van de slachtoffers de aanval had ervaren.

'Schokkende feiten'

Justitie sprak van 'schokkende geweldsfeiten'. Zo zou de honkbalknuppel ingetapet zijn, zodat er geen sporen op achter konden blijven. Ook zou opzettelijk geen aluminium knuppel zijn gebruikt, omdat die niet hard genoeg zou aankomen.

Aanleiding

Over de aanleiding lopen de lezingen uiteen. Volgens de leider was er sprake van ruzie geweest. De 'meelopers' echter beweren dat de bende, onder invloed van drank en drugs, simpelweg een aanleiding zocht.
De overige vier verdachten, onder wie twee meisjes, zijn minderjarig. Hun zaak wordt door de kinderrechter behandeld. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.