CBR verplaatst groot deel rijexamens Stad tijdens voorjaarsombouw Julianaplein

CBR locatie aan de Protonstraat in Stad
CBR locatie aan de Protonstraat in Stad © ANP
Tijdens de grootschalige ombouw van het Julianaplein in het voorjaar van 2022, wordt er forse verkeershinder op de ringwegen rondom Stad verwacht. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) heeft daarom besloten flink te snijden in het aantal rijexamens in Stad.
Wie in de periode februari tot mei 2022 rijexamen wil doen in de stad Groningen, kon wel eens van een koude kermis thuiskomen. Het CBR heeft besloten het aantal rijexamens in deze periode flink terug te schroeven. In plaats van twaalf rijexamens per uur, zullen dat er straks nog maar twee per uur zijn.
De examens voor de vrachtwagen, bus, E+B en motorfiets zijn in Stad helemaal geschrapt en verplaatst naar andere CBR-locaties. Alleen de examens voor de bromfiets worden volgens de normale planning afgenomen.

Winschoten, Assen of Drachten

Volgens Nathalie Dingeldein van het CBR is het niet zo dat er minder examens zullen worden afgenomen: 'De examens worden verplaatst naar Assen, Winschoten en Drachten. Van minder capaciteit in de regio is dus geen sprake.'
Het CBR maakt daarbij een verdeling op basis van de woonplaats van de examenkandidaten: 'Kandidaten ten westen van de stad kunnen uitwijken naar Drachten, kandidaten vanuit de zuidkant kunnen terecht in Assen en de oostelijke kandidaten kunnen afrijden in Winschoten', aldus Dingeldein.
We hebben geen keuze, we zullen wel moeten
Marcel Nieuwland, rijschoolhouder
Rijschoolhouders zijn begin deze maand door het CBR geïnformeerd over de aangepaste examenlocaties. Volgens Marcel Nieuwland, rijschoolhouder in Groningen en Winschoten, zijn de reacties wisselend. 'We hebben geen keuze, we zullen wel moeten'.

'Winschoten heeft maar één stoplicht'

Nieuwland voorziet een paar praktische problemen: 'Rijscholen uit de stad zullen ook met hun auto en hun leerlingen naar de andere examenlocaties moeten rijden. Dat kost tijd en dus ook geld.'
Marcel Nieuwland tijdens zijn motorrijlessen
Marcel Nieuwland tijdens zijn motorrijlessen © Marcel Nieuwland/ RTV Noord
Op compensatie van het CBR hoeven de rijschoolhouders volgens Nieuwland niet te rekenen: 'Die hebben al aangegeven dat er geen compensatie zal komen. De extra kosten zullen dus uiteindelijk bij de leerlingen komen te liggen.' Nieuwland doelt er dan op dat leerlingen die normaal in de stad rijden, nu ineens naar Winschoten of Drachten moeten komen voor hun les.
Rijschoolhouder Marcel Nieuwland
Gevolgen voor de rijexamens zelf voorziet Nieuwland niet direct. Al vermoed hij dat het voor een aantal examenkandidaten zelfs een voordeel kan zijn: 'Als je gewend bent om in de stad te rijden en je moet straks examen doen in Winschoten, dan zou dat in theorie een eitje moeten zijn. Immers, Winschoten heeft maar één stoplicht...'