Meer vertraging voor verbouwing Hoofdstation: werkzaamheden voorjaarsvakantie uitgesteld

Een besneeuwd Hoofdstation in Groningen
Een besneeuwd Hoofdstation in Groningen © Noordernieuws
De verbouwing van het Hoofdstation in Groningen krijgt opnieuw een tegenslag te verwerken. Afgelopen week zou er beton gestort worden voor een nieuw spoordek, maar dat is niet gelukt.
Direct gevolg is dat werkzaamheden die voor de voorjaarsvakantie in februari gepland stonden, worden uitgesteld. Het plan was om dan twee sporen te verleggen.

Vertraging onduidelijk

Spoorbeheerder ProRail geeft aan dat 'een combinatie van factoren' ervoor gezorgd heeft dat het beton niet gestort kon worden. 'In het werk heeft een aantal dingen tegengezeten, waardoor bepaalde werkzaamheden niet gelukt zijn', zegt woordvoerder Aldert Baas.
Baas kan niet zeggen wat voor impact de werkzaamheden hebben op de planning van het project. Het Hoofdstation wordt de komende jaren verbouwd: treinen van Arriva hebben straks het Hoofdstation niet meer als eindpunt, maar rijden door tussen Oost- en Noord-Groningen en tussen Groningen Europapark en Leeuwarden.

Niet de eerste tegenslag

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het nieuwe Hoofdstation in 2023 klaar zou zijn. Die planning blijkt, na verschillende tegenslagen, te optimistisch.
Eind vorig jaar werd bekend dat de werkzaamheden een jaar vertraging opliepen doordat er archeologische vondsten werden gedaan. Enkele maanden later bleek die vertraging op te lopen tot drie jaar, omdat werkzaamheden in de zomervakantie van 2022 er door moesten worden uitgesteld.
ProRail zegt te onderzoeken welke impact de nieuwe tegenslag op de planning heeft. Woordvoerder Aldert Baas verwacht dat de werkzaamheden later in het voorjaar wel uitgevoerd kunnen worden.
Zo moet het Hoofdstation er na de verbouwing uit zien: