Ontroering op de radio: Ede Staal komt langs in de Top 2000

Ede Staal op plek 700 in de Top 2000 in 2021
Ede Staal op plek 700 in de Top 2000 in 2021 © NPO Radio 2/ screenshot
Wie de Top 2000 luistert, kan het niet zijn ontgaan. De Groningse volkszanger Ede Staal staat één keer in de lijst, op nummer 700. Woensdagochtend kwam hij langs met Het het nog nooit zo donker west - en dat brengt veel Groningers in ontroering.
Dit artikel bevat een verzameling van berichten van sociale media. Zie je geen berichten? Ga in de app naar Meer --> Instellingen --> Privacy --> Alles accepteren.
Er reageren zoveel mensen op, dat de Groningse volkszanger zelfs even trending wordt op Twitter.

Groningse vlag

In vorige edities kwam Ede Staal nog wel eens diep in de nacht langs, of, merkt Patricia op, waren de dj's met iets anders bezig. Ditmaal was het anders.

Plek 3 in Het Hogeland en Eemsdelta

Via de website van de Top 2000 is te zien hoe er is gestemd op verschillende nummers. In Groningse gemeenten komt Ede heel wat hoger dan op plaats 700. In Midden-Groningen staat hij op plek 5, in Oldambt en Westerwolde op 4, in Eemsdelta en Het Hogeland is 't Het nog nooit zo donker west zelfs het derde meest gekozen nummer.
Opvallend: er stemmen meer mannen op het nummer dan vrouwen.

Ontroering

Bij verschillende Groningers zorgt het nummer voor weemoed en herinneringen.

Ook nu nog actueel

Maar: de tekst van Ede Staal is nog altijd actueel. Juist in deze tijden waarin het leven moeilijker is dan anders, waarin er soms geen licht aan het eind van de tunnel lijkt te komen.
Te zien aan de reacties op Twitter, zorgt het nummer ook nu nog voor beladen momenten... en nieuwe herinneringen.

Voor de liefhebbers, nog één keer

Meer Ede bij RTV Noord

Uiteraard komt Ede Staal vaker voorbij in onze eigen Grunneger 1000 die je tot oudjaarsdag om 18.00 uur hoort. Ook in het tweede jaar van de Grunneger 1000 van Radio Noord is Ede Staal hofleverancier met maar liefst 35 noteringen. Het het nog nooit zo donker west stond vorig op de hoogst mogelijke plek, net als in de ruim twintig jaar daarvoor in onze toenmalige eindejaarslijst Alle 50 Goud. Of Ede ook dit jaar op 1 staat, hoor je op oudjaarsdag.
Wil je meer weten over de persoon Ede Staal? Deze vijf podcasts geven een schitterend beeld van de Groningse volkszanger - van het fenomeen.