Noordelijke politiek stuurt brandbrief aan De Jonge over dreigende sluiting kinderhartchirurgie UMCG

Een deel van de medische apparatuur van de afdeling kinderhartchirurgie van het UMCG
Een deel van de medische apparatuur van de afdeling kinderhartchirurgie van het UMCG © UMCG
Tientallen politici uit Noord-Nederland roepen in een gezamenlijke brandbrief minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op de voorgenomen sluiting van de afdeling kinderhartchirurgie van het UMCG terug te draaien.
De brief is ondertekend door vrijwel alle politieke partijen in de Provinciale Staten in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel. Ook de voltallige gemeenteraad van Groningen staat achter de brief.
De volksvertegenwoordigers wijzen de bewindspersoon onder meer op de hoge kwaliteit van zorg in het UMCG, de onacceptabele reistijd die sluiting voor kinderen en ouders zou betekenen en de betekenis van de afdeling kinderhartchirurgie voor het bredere zorgaanbod van het UMCG. Ook vragen de noordelijke politici aandacht voor de zorgen van de inmiddels ruim 200.000 ondertekenaars van de petitie om de afdeling te behouden.

Zo breed mogelijke politieke steun

De brandbrief is een initiatief van de Statenfracties van PvdA en GroenLinks in Groningen. PvdA-fractievoorzitter Pascal Roemers: 'Uiteindelijk wilden we een zo breed mogelijke politieke steun voor deze brandbrief en dat is gelukt. De minister kan en moet dit signaal niet negeren. Wij vinden sluiting onaanvaardbaar en daarom moet dit besluit van tafel.'
Statenlid Stephanie Bennett van GroenLinks, de andere initiatiefnemer is het daarmee eens: 'Het UMCG levert zorg van topkwaliteit en is van cruciaal belang voor de inwoners van Groningen, Drenthe en Friesland. Met het verdwijnen van de kinderhartchirurgie wordt het hele ziekenhuis geraakt. Dat willen wij voorkomen.'

Kwaliteitsbehoud

De complexe kinderhartchirurgie in ons land is nu nog verdeeld over vier universitaire medische centra, waaronder het UMCG. Experts zijn het erover eens dat dit aantal moet worden verminderd om de kwaliteit van deze zeer specialistische zorg in de toekomst op peil te kunnen houden.

Van vier naar drie of twee UMC's

Daarom kwamen het UMCG, het Erasmus MC en het UMC Leiden eerder dit jaar met een voorstel de complexe kinderhartchirurgie gedrieën op zich te nemen. De Jonge heeft dat plan naast zich neergelegd en in plaats daarvan gekozen voor de optie van twee centra, namelijk het Erasmus MC en het UMC Utrecht.