Oproep om geen vuurwerk af te steken in natuur Schiermonnikoog, ook extra toezicht

Duingebied op Schiermonnikoog
Duingebied op Schiermonnikoog © Benno de Jongh/RTV Noord
De organisaties achter Nationaal Park Schiermonnikoog doen een oproep om geen vuurwerk af te steken in de natuur op het eiland. Volgens Natuurmonumenten gebeurt dit de laatste jaren steeds vaker.
Afgelopen januari hebben boswachters veel vuurwerkresten moeten opruimen in het speelbos, bij bunkers, bij standopgangen en zelfs midden in de duinen. Ook bleek dat er diverse vuilnisbakken, borden en banken waren vernield. Omrop Fryslân schrijft erover.
'Het gaat om een behoorlijke kostenpost, die veelal niet op de veroorzakers is te verhalen', schrijven de organisaties, waaronder Natuurmonumenten en de VVV. Volgens de organisaties gaan vuurwerk en natuur simpelweg niet samen. Dieren hebben er grote hinder van: op radarbeelden is elk jaar te zien dat er miljoenen vogels opvliegen tijdens de jaarwisseling.

Natuurmonumenten en politie houden toezicht

Natuurmonumenten en de politie houden in de aanloop naar de jaarwisseling extra toezicht, ook al geldt er al een vuurwerkverbod. Er zal ook worden gehandhaafd, schrijven de organisaties. 'We roepen iedereen op om de regels te respecteren en het Nationaal Park vuurwerkvrij te houden, dit jaar én alle volgende jaren.'

Vorig jaar inbeslagname nitraten

Vorig jaar riep burgemeester Ineke van Gent al op om het verstand te gebruiken, in plaats van vuurwerk. 'Niet bezitten, niet afschieten en geen verkoop. Er wordt streng opgetreden, straffen zijn pittig. Voorkom problemen, houd je aan de regels', schreef Van Gent toen. De burgmeester deed die oproep nadat er bij een eilandbewoner tachtig nitraten in beslag waren genomen.