Staatssecretaris Mijnbouw komt van D66, naam nog onbekend (update)

Demissionair minister Stef Blok, is nu verantwoordelijk, maar zal dat niet blijven
Demissionair minister Stef Blok, is nu verantwoordelijk, maar zal dat niet blijven © ANP
Wie het wordt is nog niet zeker, maar dat de staatsecretaris voor Mijnbouw iemand van D66 wordt is al wel bekend. Formateur Mark Rutte maakt aanstaande zondag de namen van de nieuwe ministers en staatssecretarissen bekend.
Het nieuwe kabinet zal op maandag 10 januari op het bordes staan.

Nieuwe post

Of de naam die zondag bekendgemaakt gaat worden ook daadwerkelijk de staatssecretaris wordt, moet blijken uit de gesprekken die Rutte houdt komende week. De staatssecretaris voor Mijnbouw is een nieuwe post. Tot op heden viel de aardbevingsproblematiek onder de verantwoordelijkheid van de minister van Economische Zaken. Momenteel is dat demissionaire minister Stef Blok.
Herstel moet laagdrempelig toegankelijk en snel zijn, zodat schade binnen een half jaar na inspectie is verholpen
Uit het verkiezingsprogramma van D66
In het verkiezingsprogramma van D66 was de partij duidelijk over de gaswinning in onze provincie: 'We bouwen de gaswinning onder Groningen af naar nul in 2022. Er is daar een crisisaanpak nodig om snel 26 duizend woningen te inspecteren en duizenden te versterken. Er mogen geen grote verschillen ontstaan binnen wijken door een nieuwe versterkingsnorm. Herstel moet laagdrempelig toegankelijk en snel zijn, zodat schade binnen een half jaar na inspectie is verholpen.'

Het volledige kabinet

In het nieuwe kabinet krijgt de VVD in totaal acht ministers, onder wie de premier en drie staatssecretarissen. D66 krijgt zes ministers en drie staatssecretarissen, onder wie de staatssecretaris voor Mijnbouw. Het CDA krijgt vier ministers en twee staatssecretarissen en de ChristenUnie twee ministers en één staatssecretaris,
Naast de staatssecretaris voor Mijnbouw zijn er meer nieuwe posten. Zo komt er een minister voor Natuur en Stikstof (VVD), een minister voor Klimaat en Energie (D66), een staatssecretaris voor Toeslagen en Douane (VVD) en een minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen (ChristenUnie).
We willen de koploper worden in de productie en handel van schone brandstoffen met een Nederlandse waterstofrotonde
Uit het verkiezingsprogramma van D66

Energieprovincie

Naast de staatssecretaris voor Mijnbouw levert D66 dus ook de minister voor Klimaat en Energie. Zij zullen op sommige punten samen optrekken. In het verkiezingsprogramma stond dat ze Groningen graag blijven zien als de energieprovincie die het nu ook al is. 'Groningen was, is en blijft de energieregio van West-Europa. We willen de koploper worden in de productie en handel van schone brandstoffen met een Nederlandse waterstofrotonde.'
Beide staatssecretarissen zullen vallen onder het ministerie van Economische Zaken, met een minister die afkomstig zal zijn van de VVD.

Opvolger Broekers-Knol

Volgens De Telegraaf wordt VVD-senator Eric van der Burg, oud-wethouder en ex-waarnemend burgemeester van Amsterdam, de nieuwe staatssecretaris van Asiel en Migratie. In die hoedanigheid volgt Van der Burg Ankie Broekers-Knol op.
(Het bericht is geüpdatet met het nieuws dat Van der Burg volgens de Telegraaf Broekers-Knol zal opvolgen)