Boomstra daagt Schwarzman uit in WK-tweekamp dammen: 'Iets om naar uit te kijken'

Roel Boomstra (l) en Alexander Schwarzman tijdens de wereldtitelstrijd dammen in 2019
Roel Boomstra (l) en Alexander Schwarzman tijdens de wereldtitelstrijd dammen in 2019 © ANP
Stadjer Roel Boomstra begint op woensdag 5 januari aan een tweekamp om de wereldtitel tegen de Rus Aleksandr Schwarzman. Boomstra is de uitdager, Schwarzman de verdediger. De 54-jarige Rus veroverde in juli van dit jaar voor de vijfde keer de wereldtitel. Plaats van handeling van de tweestrijd is de High Tech Campus in Eindhoven.
De 28-jarige Boomstra strijdt om zijn derde wereldtitel. Hij won in 2016 zijn eerste, waarna hij het jaar daarop de titel weer moest inleveren bij zijn Russische rivaal. De Nederlander heroverde de titel weer in 2018.

Spannende tweekamp

'Ik ben natuurlijk hartstikke blij dat de WK-match in deze moeilijke coronatijd kan doorgaan. Dit geeft mij echt iets om naar uit te kijken', blikt Boomstra vooruit. 'Gezien de uitstekende vorm van mijn tegenstander in 2021 en mijn eigen goede vorm, verwacht ik een hoogstaande, spannende tweekamp, waarbij elk detail van belang kan zijn.'

'Unieke speelstijl'

Schwarzman is al net zo blij dat er gedamd kan worden. 'Covid-19 speelt natuurlijk nog altijd een grote rol in ons leven, maar het is fijn om af en toe toch het dagelijks leven weer op te kunnen pakken, mits de maatregelen het toelaten. Roel heeft een unieke speelstijl. Ik schat zijn kansen wat hoger in omdat we een tweekamp spelen, maar uiteraard acht ik mezelf niet kansloos.'

Twaalf partijen

De dammers spelen twaalf partijen. Mocht er dan nog geen definitieve beslissing zijn gevallen, volgt op 20 januari 2022 een dertiende partij. Boomstra zou aanvankelijk een jaar geleden een tweekamp om de wereldtitel spelen tegen de Rus Alexander Georgiev, die op dat moment de regerend wereldkampioen was. De Rus trok zich echter terug vanwege onder meer de reisbeperkingen door het coronavirus.