Gedeputeerde Henk Staghouwer nieuwe minister van Landbouw

Henk Staghouwer van de ChristenUnie, de nieuwe minister van Landbouw
Henk Staghouwer van de ChristenUnie, de nieuwe minister van Landbouw © Provincie Groningen
Henk Staghouwer wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat maakt zijn partij ChristenUnie bekend. Staghouwer is nu nog gedeputeerde in Groningen.
Donderdag werd ook bekend dat Hans Vijlbrief (D66), nu staatssecretaris Financiën, de nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw wordt. Dit is een nieuwe post, in het leven geroepen om vaart te maken met de afhandeling van de aardbevingsschade. De laatste decennia viel het gasdossier onder het ministerie van Economische Zaken.

Als gedeputeerde onder vuur door brief

De 59-jarige Staghouwer heeft als minister onder meer de taak om de stikstofreductie te versnellen en ervoor te zorgen dat boeren eerlijker betaald worden. Hij is de opvolger van partijgenoot Carola Schouten, die een nieuw departement krijgt: het ministerie voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.
Als gedeputeerde lag Staghouwer in november nog onder vuur omdat hij op verzoek van minister Blok van Economische Zaken een ondersteuningsbrief had ondertekend om amendementen van SP-Kamerlid Sandra Beckerman niet uit te voeren. De brief werd door Staghouwer op eigen houtje gestuurd namens het Versterkingsoverleg Groningen (VOG).

Derde gedeputeerde die vertrekt

Staghouwer was vanaf 2002 Statenlid en fractievoorzitter en sinds 2013 gedeputeerde met onder meer Landbouw, Wadden, Natuur en het gasdossier in z'n portefeuille. Na Patrick Brouns (CDA) en Nienke Homan (GroenLinks) is Staghouwer de derde gedeputeerde die vroegtijdig vertrekt uit de Provinciale Staten.
Omdat Carola Schouten doorschuift naar het kabinet, komt haar Tweede Kamerzetel vrij. Het is daarom waarschijnlijk dat Stieneke van der Graaf, de eerstvolgende op de ChristenUnie-lijst, terugkeert in de Kamer.

Van der Burg op Asiel en Migratie

VVD-senator Eric van der Burg, oud-wethouder en ex-waarnemend burgemeester van Amsterdam, wordt zo goed als zeker de nieuwe staatssecretaris van Asiel en Migratie. In die hoedanigheid volgt hij Ankie Broekers-Knol op. Van der Burg zal onder meer verantwoordelijk zijn voor het vlottrekken van de doorstroom van asielzoekers vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Er komen steeds meer namen naar buiten van de leden van het nieuwe kabinet. Officieel komt zondag de lijst met de 29 nieuwe bewindslieden naar buiten, maar bronnen in Den Haag kunnen een aantal namen al bevestigen. Dat gebeurt nadat vanmorgen de lijst bekend was geworden welke ministeries de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben gekregen. De NOS schrijft erover.
Vooral namen van VVD'ers staan vast. VVD-Kamerlid Mark Harbers wordt de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat. Ook zeker is nieuwkomer en VVD-partijvoorzitter Christianne van der Wal, die minister voor Natuur & Stikstof wordt. Dilan Yesilgöz gaat naar Justitie en Veiligheid, zij was staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.
Voor primair en voortgezet Onderwijs wordt Dennis Wiersma minister. Hij is nu demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en was daarvoor Kamerlid. Het Eerste Kamerlid Micky Adriaansens wordt minister van Economische Zaken en Klimaat. Ze is afkomstig van adviesbureau TwynstraGudde, waar ze directeur is.
Een andere nieuwkomer is zorgbestuurder Conny Helder, die minister wordt voor Langdurige Zorg en Sport. Europarlementariër Liesje Schreinemacher wordt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

'Rob Jetten naar Klimaat en Energie'

Meerdere bronnen denken dat de kans groot is dat CDA-leider Hoekstra minister van Buitenlandse Zaken wordt. Verder zingt rond dat D66-fractievoorzitter Rob Jetten het ministerie voor Klimaat en Energie krijgt. D66-leider Sigrid Kaag zou minister van Financiën worden en neemt deze plek over van Hoekstra. En Kajsa Ollongren wordt waarschijnlijk minister van Defensie.
Ernst Kuipers wordt naar verluidt voor D66 de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij is nu nog voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Een opvallende nieuwkomer is wetenschapper Robbert Dijkgraaf, die voor D66 minister wordt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.