Vuurwerkslachtoffers ondanks verbod, eerste nieuwjaarsbaby in UMCG

De spoedeisende hulp van een ziekenhuis
De spoedeisende hulp van een ziekenhuis © ANP
Groningse ziekenhuizen hebben afgelopen nacht hun handen vol gehad aan het behandelen van vuurwerkslachtoffers en andere patiënten.
Bij het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis werden 37 slachtoffers behandeld, waarvan tien veroorzaakt door vuurwerk en negen door carbid. Dat zijn er ongeveer evenveel als voorgaande jaren. 'Ondanks het vuurwerkverbod, zijn er niet minder patiënten gezien', zegt het ziekenhuis.
Een van de patiënten raakte gewond na het maken van een vuurwerkbom, die bestond uit allerlei verschillende soorten vuurwerk. Verder hadden achttien mensen brandwonden door andere oorzaken, bijvoorbeeld door heet frituurvet of een steekvlam.
Op de spoedeisende hulp van het Martini Ziekenhuis was het met 108 patiënten drukker dan vorig jaar. Toen lag dat aantal op 82. Geen van hen had vuurwerkletsel. Het ziekenhuis behandelde op de spoedafdeling opvallend veel zieke patiënten dit jaar tijdens oud en nieuw, stelt het ziekenhuis. De patiënten hadden uiteenlopende klachten, van benauwdheid, pijn op de borst tot botbreuken.

Vier alcoholvergiftigingen bij Martini Ziekenhuis

In het Martini Ziekenhuis werden daarnaast vier mensen met alcoholvergiftiging opgenomen. Eén van hen was onder de 16 jaar oud, de rest was ouder.
Het ziekenhuis zag ook andere verwondingen veroorzaakt door alcoholgebruik, zoals letsel na het vallen van de fiets of trap.

'Rustig' in UMCG

Het UMCG behandelde afgelopen nacht drie vuurwerkslachtoffers. 'Het was erg rustig. Het was vorig jaar al rustig, toen ging het om één patiënt', zegt een woordvoerder.
Wel was het ziekenhuis druk met slachtoffers van valpartijen, tot gevallen van alcohol- en drugsmisbruik. Exacte cijfers daarvan heeft het ziekenhuis niet.

Eerste baby van 2022

Tussen al het vuurwerkleed was er ook heuglijk nieuws in het ziekenhuis: om 0.04 uur werd de eerste nieuwjaarsbaby geboren, een meisje. De ouders ontvingen een rompertje, met daarop de tekst: 'Eerste baby van 2022'. 'Haar naam is Emily Julia Marzia Nasser', laat moeder Leonie Nasser-Swint weten.
Baby Emily Julia Marzia Nasser met haar trotse ouders
Baby Emily Julia Marzia Nasser met haar trotse ouders © Eigen foto

Zes letselgevallen in OZG

In het Ommelander Ziekenhuis Groningen werden zes patiënten behandeld met vuurwerkletsel. Er waren vijf letselgevallen als gevolg van carbidschieten. Eén persoon hield letsel over na het afsteken vn vuurwerk.