Vier aanhoudingen tijdens jaarwisseling: onrustig in Uithuizermeeden

Het was opnieuw onrustig aan het Johan van Veenplein in Uithuizermeeden
Het was opnieuw onrustig aan het Johan van Veenplein in Uithuizermeeden © ProNews
De politie heeft tijdens de jaarwisseling in totaal vier personen aangehouden in onze provincie, die betrokken waren bij verschillende incidenten.
De politie kan geen opheldering geven over wat er precies is voorgevallen. Wel is duidelijk dat zich op meerdere plekken in Noord-Nederland verschillende incidenten hebben voorgedaan, zoals vechtpartijen, vernielingen en overlast van zwaar vuurwerk.

ME in stadswijk Lewenborg

Er kwamen ook gedurende de hele nacht veel meldingen binnen van branden. Zo werd aan de Meerpaal in Stad de brandweer opgeroepen voor bluswerkzaamheden. Omdat het volgens de politie onrustig was, werd ter ondersteuning ook de Mobiele Eenheid opgeroepen.
In eerste instantie meldde de politie dat de brandweer door een groep personen werd bekogeld met vuurwerk, maar dat bleek later onjuist. 'Er is geen sprake van geweld geweest tegen hulpverleners. Er werd wel vuurwerk afgestoken, maar dit werd niet in de richting van de politie of de brandweer gegooid.'
Politie-agenten in de Cortinghlaan in Stad
Politie-agenten in de Cortinghlaan in Stad © Noordernieuws
Aan de Cortinghlaan in Groningen gebeurde rond 01.00 uur een verkeersongeluk, waarbij een 9-jarig kind werd aangereden door een brommer.
De politie bevestigt het incident en zegt dat de brommerrijder doorreed. Het kind is door medisch personeel gecontroleerd, maar bleek niet gewond. 'We zijn op zoek naar getuigen', aldus een politiewoordvoerder.

Ambulance vernield in Uithuizermeeden

Op het Johan van Veenplein in Uithuizermeeden was het net als voorgaande jaren onrustig. Ondanks het nadrukkelijke verzoek van burgemeester Henk Jan Bolding om vooral geen vuur af te steken op het plein, gebeurde dat toch.
Ook werd volgens de politie een ambulance vernield. Op het plein brandde daarnaast een aanhanger met brandbaar materiaal uit.
Het vreugdevuur in Uithuizermeeden
Het vreugdevuur in Uithuizermeeden © ProNews

'Drukke nacht voor brandweer'

Een brandweerwoordvoerder spreekt van een drukke nacht voor de brandweer in de provincie.
'Vergelijkbaar met vorig jaar. We zagen ondanks een vuurwerkverbod opvallend veel buitenbranden. Van de 39 posten in onze provincie zijn 25 daarvan ingezet tussen oudejaarsdag en nieuwjaarsochtend. In sommige gevallen, zoals aan de Meerpaal in Groningen, heeft de politie gezorgd voor een veilige werkomgeving voor de brandweerlieden.'

Gewonde bij steekincident

In Stadskanaal werd omstreeks 02.30 uur een 18-jarige inwoner met een mes gestoken door een 20-jarige plaatsgenoot. Dat gebeurde bij een ruzie aan het Veelingspad. Volgens de politie was de verwonding 'niet levensbedreigend'. De 20-jarige is aangehouden. De aanleiding voor de ruzie is niet duidelijk.
Ook was er bij de jaarwisseling sprake van geweld richting een hulpverlener, meldt de gemeente Stadskanaal. 'Bij het blussen van een buitenbrandje werd een bierflesje naar de brandweer gegooid. De gooier van het flesje is door de politie aangehouden.'
Verder moest de ambulancedienst in Stadskanaal vaker dan vorig jaar mensen behandelen aan vuurwerkverwondingen, ondanks het verbod hierop.

Verkeersborden Kropswolde weggeblazen

Op een rotonde aan de Woldweg in Kropswolde zijn meerdere verkeersborden weggeblazen, is te zien op een foto van een fotograaf.
De weggeblazen verkeersborden
De weggeblazen verkeersborden © Dennis Venema
Dit bericht is bijgewerkt met informatie over de jaarwisseling in de gemeente Stadskanaal en met een foto van de weggeblazen verkeersborden