Geen Groningers op podium bij NK Marathonschaatsen

De NK Marathon in Alkmaar
De NK Marathon in Alkmaar © Henk Elderman/RTV Noord
Het NK Marathonschaatsen in Alkmaar heeft geen succes opgeleverd voor de Groningse schaatsers.
Sjoerd den Hertog was de beste met de vijfde plaats. Hij moest zich troosten met de gedachte dat ploeggenoot Jorrit Bergsma de titel pakte.
Robert Post uit Groningen werkte zich een slag in de rondte voor zijn ploeg. Het vele werk werd niet afgerond. Mats Stoltenborg eindigde als tweede en Bart Hoolwerf werd uit de wedstrijd gehaald.
Daan Gelling uit Huizinge stapte halverwege uit de wedstrijd.

Gevlogen

‘Toen Stoltenberg wegreed en Bergsma erachter aan sprong, wist ik wel dat hij gevlogen was', aldus Den Hertog. 'Dan kun je nog wel voor een derde plek gaan rijden maar uiteindelijk gaat het om de eerste plaats. Die hebben we als ploeg gepakt.'
Hoolwerf, tweede kerstdag nog winnaar in Noordlaren, mocht na een val niet meer meestrijden om de eindzege. Den Hertog werd daar na afloop op aangekeken. ‘We raakten elkaar en hij was pissig op mij. Maar er was geen kwade opzet in het spel. Ik vind het jammer dat het zo loopt. We zullen elkaar binnenkort nog wel spreken.’

Zwaar teleurgesteld

Robert Post beende zwaar teleurgesteld en boos naar de kleedkamer. Hij wilde zo snel mogelijk weg uit sportcentrum De Meent in Alkmaar.
‘Ik ben inmiddels wel wat bedaard, maar het was even heel kloten zoals het liep', zei hij. Daarmee doelde hij op de tweede plaats van ploeggenoot Stoltenborg en de manier waarop Hoolwerf uit de wedstrijd viel.