Pekela laat plan voor groengasfabriek varen en zoekt naar alternatieven

Het gemeentehuis van Pekela
Het gemeentehuis van Pekela © Marco Grimmon/RTV Noord
Er wordt in Pekela geen fabriek gebouwd waarin rioolwater wordt omgezet naar groen gas. De plannen blijken te ambitieus.
Wethouder Jaap van Mannekes: ‘Dat is natuurlijk heel erg jammer. Maar nu gaan wij zoeken naar alternatieven. Want het doel blijft dat wij zelf groen gas produceren.’

Groengasfabriek

Rioolwater omzetten naar groen gas. Het klonk de gemeente en betrokken inwoners als muziek in de oren. Er werd subsidie aangevraagd en de gemeente kreeg zo’n vier miljoen euro overgemaakt. De ene helft bedoeld voor het aardgasvrij maken van woningen, de andere helft voor de realisatie van de fabriek.
Achter dat laatste project is nu een punt gezet. Van Mannekes: ‘Wij zijn met een bureau in zee gegaan, maar dat heeft niet opgeleverd wat wij ervan hoopten. Op een gegeven moment denk je: we komen op deze manier niet verder. Toen is met alle betrokken partijen besloten om ermee te stoppen. Jammer, maar dit is het risico van pionieren. Het kan niet altijd in één keer goed gaan.’

Alternatieven zoeken

Alle betrokken partijen gaan terug naar de tekentafel. Het doel blijft het produceren van groen gas. Hoe precies, dat is nu de vraag. Van Mannekes gaat er voorlopig vanuit dat de beschikbaar gestelde twee miljoen euro beschikbaar blijft en niet terug overgemaakt hoeft te worden aan Den Haag.