Groningse fotograaf is bijna de beste trouwfotograaf van de Benelux

Fotograaf Stephan Keereweer in actie
Fotograaf Stephan Keereweer in actie © Bartjan de Bruijn
Bruidsfotograaf Stephan Keereweer uit Stad heeft maar liefst zestien awards gewonnen tijdens de Masters of Wedding Photography Benelux. Tijdens deze verkiezing wordt de beste bruidsfotograaf van België, Nederland en Luxemburg verkozen. Met zijn zestien prijzen eindigde Keereweer op de twee plaats van de verkiezing.
Het klinkt wat tegenstrijdig, zestien awards winnen bij een wedstrijd en dan toch als tweede eindigen. Fotograaf Stephan Keereweer kan er zelf wel een beetje om lachen: 'Vorig jaar won je nog met zestien awards, dit jaar won de winnaar er zeventien.' Die uiteindelijke winnaar is Els Korsten uit Den Bosch.

Serie foto's

Dat Keereweer zestien keer in de prijzen viel, heeft te maken met de opzet van de verkiezing: 'Elke fotograaf mag een serie foto's insturen. Drie juryleden bekijken alle inzendingen en zodra twee leden de foto goed vinden, krijg je een award.' De inzender met de meeste awards wint uiteindelijk de titel Master of Wedding Photography.
Stephan Keereweer is bijna de beste van de Benelux
Masters of Wedding Photography is een naar eigen zeggen bruiloftsfotografie-community waarbij zo'n 1500 fotografen zijn aangemeld. Volgens de organisatie dienen elk kwartaal zo'n 250 fotografen hun foto's in.
Afgelopen zomer was het Dansen met Janssen, maar dat was van korte duur...
Stephan Keereweer, bruidsfotograaf

Unieke moment

Keereweer fotografeert al ruim acht jaar bruiloften. Daarin zag hij van alles voorbijkomen. Bruidsparen die alles tot in de kleinste details zelf in de hand wilden hebben of juist alles over zich heen lieten komen.
Zijn handelsmerk: onopvallend rondlopen en daardoor nét die ene, bijzondere foto kunnen maken. Met één van die foto's viel hij bij de Masters in de prijzen. Of de hoofdrolspeler zelf ook zo blij was met het unieke moment valt echter te betwijfelen.
Ook dit unieke moment wist Stephan vast te leggen
Ook dit unieke moment wist Stephan vast te leggen © Stephan Keereweer

Dansen met Janssen

Door alle coronamaatregelen is het voor de beroepsfotograaf lastig plannen. 'Bruidsparen zagen in 2020 hun huwelijk ineens niet doorgaan of moesten rekening houden met flinke beperkingen. Langzaamaan liep ook mijn agenda leeg.' blikt Keereweer terug. Veel huwelijken werden aangepast en zijn nevenwerkzaamheden liepen fors terug.
De sfeer zat er goed in tijdens dit huwelijksfeest
De sfeer zat er goed in tijdens dit huwelijksfeest © Stephan Keereweer
'Met het Dansen met Janssen-verhaal zag het er goed uit. Alles kon weer, we hadden het ergste gehad. Bruiloften konden weer op de 'ouderwetse' manier worden gevierd. We hadden echt het gevoel van, we hebben het ergste gehad! Maar het Dansen met Janssen, was van korte duur.' Een paar dagen later werden er weer strenge maatregelen ingevoerd en kregen ook huwelijksfeesten weer te maken met flinke beperkingen.

Terug naar normaal

Voor dit jaar loopt de agenda van Keereweer al weer aardig vol: 'Komend jaar staan er gelukkig al weer veel huwelijken op de rol. Dat zijn overigens maar een aantal uitgestelde huwelijken. Een hoop bruiloften konden de afgelopen twee jaar toch doorgaan, zij het in aangepaste vorm en met flinke beperkingen. Hopelijk hoeft dat dit jaar niet meer.'
Een fotoshoot tussen de schapen
Een fotoshoot tussen de schapen © Stephan Keereweer
Of het komende jaar echt zo druk wordt valt nog te bezien. 'Het is afwachten hoe alles zich ontwikkeld. Hopelijk gaat alles door, maar het kan ook maar zo weer allemaal anders worden.' Gelukkig kan Keereweer regelmatig terugvallen op andere (commerciële)klussen, zoals voor de Rijks Universiteit Groningen: 'Ik fotografeer daar promoties. Normaal doe ik dat af en toe, maar afgelopen jaar leek ik wel de huisfotograaf.'