Binnenvaartschip raakt Dorkwerderbrug, 'schade gering'

Het schip is na de aanvaring aangemeerd
Het schip is na de aanvaring aangemeerd © ProNews
Een binnenvaartschip is dinsdagavond rond 19.30 uur tegen de Dorkwerderbrug over het Van Starkenborghkanaal in Stad aangevaren. De Curaçao, een 110 meter lang schip, raakte met de stuurhut de onderkant van de brug.
De schade aan de brug is gering, meldt Rijkswaterstaat na een inspectie. Alleen de lamp in het midden van de brug raakte beschadigd. Het overige verkeer heeft geen hinder gehad van de aanvaring. Niemand raakte gewond.

Ooggetuige

Frits Ritzema woont pal naast de brug en zag de aanvaring, samen met z'n dochter, voor zijn ogen gebeuren. 'We hoorden een flink geronk van een motor, alsof een schip echt in de ankers ging zeg maar. We zijn toen snel naar buiten gelopen. We zagen direct dat de stuurhut veel te hoog was. Er was geen houden meer aan. De stuurhut is helemaal in elkaar gedrukt.'
Frits Ritzema vertelt wat hij dinsdagavond zag bij de Dorkwerderbrug:
Frits zag de aanvaring voor zijn ogen gebeuren
Ritzema legde zelf de aanvaring vast op beeld:
Schip ramt Dorkwerderbrug

'Gaslucht'

Na de aanvaring is het schip een stukje teruggevaren en zo'n honderd meter verderop aangemeerd. Volgens Ritzema heeft het schip forse schade aan de stuurhut. Hij zegt dat er na het ongeval 'duidelijk een gas- of olielucht' te ruiken was.

Vrijgegeven

Rijkswaterstaat zegt dat de stuurhut van het schip er nog op zit. 'Hij kwam vanuit Groningen en ging richting Gaarkeuken', zegt een woordvoerder. Vanwege de inspectie kon de brug tijdelijk niet bediend worden, maar rond 23.45 uur werd de brug weer vrijgegeven.
De Dorkwerderbrug dinsdagavond
De Dorkwerderbrug dinsdagavond © Martijn Klungel/RTV Noord
De Curaçao uit Werkendam heeft een lengte van 110 meter en is 11,45 meter breed. Het is een type C-schip, gemaakt om vloeistoffen te vervoeren. Het schip werd in 2011 gebouwd.
Dit bericht is bijgewerkt, nadat er meer bekend werd over de schade aan de brug.
De Dorkwerderbrug is een zogenoemde tafelbrug, waarbij het wegdek omhoog wordt geduwd. In juni 2016 kwam een schip enkele uren onder de brug klem te zitten, een maand nadat de nieuwe brug open was gegaan voor het verkeer. De verderop gelegen Gerrit Krolbrug (mei 2021) en de Paddepoelsterbrug, (september 2018) werden ook aangevaren door een binnenvaartschip.