SNN rekent op stormloop voor 10.000 euro-subsidie: ‘Verwachten meer aanvragen dan dat er geld is’

Een tekening uit de sociale media-campagne voor de 10.000 euro-subsidie
Een tekening uit de sociale media-campagne voor de 10.000 euro-subsidie © SNN
Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) houdt rekening met een ware stormloop op de subsidie van 10.000 euro voor woningverbetering in het aardbevingsgebied. Er is ruim 220 miljoen euro beschikbaar, maar de verwachting is dat er veel meer aanvragen binnenkomen.
Maandagochtend 10 januari om 9.00 uur uur opent de subsidieronde en kunnen mensen hun aanvraag doen. Als het aantal aanvragen continu doorloopt zoals verwacht, dan zou de pot van ruim 220 miljoen euro in theorie de volgende ochtend al leeg kunnen zijn.
Wanneer kom ik in aanmerking voor de subsidie?
Staat de woning in het postcodegebied waar de waardedalingsregeling geldt of één van de postcodes 9679, 9681 en 9682? En maakt het huis géén deel uit van het versterkingsprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen? Dan kun je gebruik maken van de subsidie.
De subsidie is bedoeld om achterstallig onderhoud te verrichten en de woning te verduurzamen en te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld met energiebesparende maatregelen. Je kunt er ook een schilder van betalen, je huis verbouwen of een nieuwe keuken of badkamer mee betalen.

Extra mensen en digitale wachtrij

In juli 2021 startte ook al een subsidieronde. In zes dagen was het geld toen op, tot teleurstelling van veel Groningers. Zij krijgen nu dus een nieuwe kans. Omdat de vraag zo groot is heeft SNN voorzorgsmaatregelen genomen, vertelt directeur Marjan Dol.
Houd er rekening mee dat je je laptop open laat staan en de slaapstand uit zet
Marjan Dol - directeur SNN
‘Dit is echt een uitzonderlijke situatie’, zegt ze. ‘We verwachten heel veel mensen die tegelijk de subsidie willen aanvragen.’ Bij SNN worden daarom extra mensen ingezet en er is ook een extern callcenter ingehuurd om vragen te beantwoorden. De ict-capaciteit is maximaal opgeschroefd en er komt een digitale wachtrij: wie het eerst komt, het eerst maalt.
‘De digitale wachtrij kun je vergelijken met een online wachtrij voor het kopen van concertkaartjes’, legt Dol uit. ‘Iedereen kan om negen uur gewoon inloggen, maar het kan wel even duren voordat je aan de beurt bent.’ En dan hebben we het volgens Dol eerder over uren dan over minuten. ‘Hou er rekening mee dat je je laptop of computerscherm bijvoorbeeld open laat staan en de slaapstand uit zet.’

Op de milliseconde nauwkeurig

De vorige keer was er geen digitale wachtrij. Toen logden in het eerste uur 7500 mensen in. Het systeem kon dat nauwelijks aan. Met de wachtrij moet dat probleem worden voorkomen. ‘Op het moment dat je met een toestel in de wachtrij zit, ben je van je plek verzekerd. We doen dat op de milliseconde nauwkeurig. Het heeft geen zin om met meerdere apparaten in te loggen.’
Zorg dat je je offerte, factuur of kostenoverzicht bij de hand hebt
Marjan Dol - directeur SNN
Het ict-systeem van SNN kan ongeveer 1200 aanvragen per uur verwerken. SNN hoopt dat mensen goed voorbereid de aanvraagprocedure in gaan om de vaart er in te houden. In totaal is er budget om ruim 22.000 aanvragen toe te kennen.
Dol: ‘Zorg dat je alvast een account hebt aangemaakt, dat je je offerte, factuur of eigen kostenoverzicht bij de hand hebt, dat je DigiD werkt en dat je een digitale kopie hebt van je bankpas of bankafschrift. Heb je dat, dan kan de aanvraag soepel in behandeling worden genomen. Dan maken mensen het zichzelf en ons gemakkelijk.’
Het beste is om de documenten als PDF-bestand te hebben; die moeten zonder problemen kunnen worden verstuurd.
SNN-directeur Marjan Dol
SNN-directeur Marjan Dol © SNN

Voorwaarden

Er zijn wel voorwaarden: de factuur of het kostenoverzicht mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 6 november 2020 en kosten voor tuinonderhoud of inboedel worden niet vergoed. ‘Het gaat echt om verbetering van de woning’, benadrukt Dol. ‘Een nieuwe badkamer of keuken mag, maar we zouden het sneu vinden als op de offerte een stuk tuinonderhoud staat. Dat moeten we dan afwijzen.’

Minder geld dan aanvragers

Feit is echter dat er niet genoeg geld beschikbaar is om alle aanvragen te kunnen toekennen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in totaal 300 miljoen euro beschikbaar gesteld. In juli vorig jaar bijna 80 miljoen euro en nu ruim 220 miljoen euro.
Er is in totaal dus budget voor 30.000 subsidietoekenningen, maar er zijn ongeveer 53.000 huishoudens die gebruik zouden kunnen maken van de subsidie.
Er is minder budget dan er aanvragers zijn in het gebied. Maar wij gaan daar niet over.
Marjan Dol - directeur SNN
Een snelle rekensom leert dat - als iedereen een aanvraag zou doen - er in totaal meer dan 500 miljoen euro nodig is en er dus een gat overblijft van meer dan 200 miljoen euro. Dat betekent dat ook nu mensen achter het net gaan vissen.
‘Er is inderdaad niet genoeg geld’, erkent SNN-directeur Dol. ‘Er is minder budget dan er aanvragers zijn in het gebied. Maar wij gaan niet over het budget. Dat is aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politiek. We gunnen iedereen het geld, maar we zijn niet verantwoordelijk voor het budget. Wij moeten zorgen dat dit op een nette manier wordt uitgevoerd. Maar we houden er rekening mee dat het budget op gaat.’

Mogelijk te laat

Dat tekent volgens Dol de noodzaak van zoiets als een digitale wachtrij. ‘Wij snappen heel goed dat mensen dat meteen maandagochtend willen aanvragen.’ Maar vis je dan al achter het net als je maandag aan het einde van je werkdag nog een poging waagt? Dol durft haar hand er niet voor in het vuur te steken. ‘Theoretisch ben je dan nog niet te laat, want je sluit aan in de wachtrij. Maar als er dan 30.000 mensen voor je aan het wachten zijn, dan kan dat in de praktijk betekenen dat het budget op is als je aan de beurt bent.’
Mensen die te laat zijn moeten zich tot het ministerie of de politiek wenden
Marjan Dol - directeur SNN
Voor SNN is het ook een onwerkelijke situatie. Normaal gesproken doet de organisatie zes of zeven jaar met een budget van 220 miljoen euro. Nu is de verwachting dat alles binnen een aantal dagen op is.
Toch is Dol niet zenuwachtig voor de start van de subsidieaanvragen. ‘Nee hoor, want er zit echt een superteam op en we hebben op alle mogelijke manieren voorzorgsmaatregelen getroffen. Maar het blijft wel techniek. Er kan altijd iets gebeuren.’

Op is op

Als het gelukt is om de aanvraag succesvol te doorlopen, dan is de verwachte doorlooptijd van de verwerking 13 weken, vertelt Dol. En de mensen die te laat zijn en achter het net vissen? ‘Die moeten zich tot het ministerie of de politiek wenden.’
Demissionair minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken heeft eerder al laten weten dat het totale budget van de subsidieregeling niet wordt verhoogd. Dat zou betekenen dat het geld na deze subsidieronde ook daadwerkelijk op is.