Sterrenkoks beginnen aan nieuwe droom in Hoogkerk: 'Nog meer aandacht voor het eten'

Jeroen en Marleen Brouwer bij de ingang van restaurant Noor in Hoogkerk
Jeroen en Marleen Brouwer bij de ingang van restaurant Noor in Hoogkerk © Alieke Eising
Het wordt een spannend jaar voor sterrenkoks Jeroen en Marleen Brouwer. Na flink wat vertraging ruilen ze restaurant De Loohoeve in het Drentse Schoonloo in voor een nieuwe droom in Hoogkerk. Binnenkort openen ze in de oude Theresiakapel restaurant Noor.
Een net gegoten betonvloer. Een afgedekte keuken en werklui die daar omheen manoeuvreren. Het is een drukte van belang in het kleine kerkje in Hoogkerk. Eigenaar en kok Jeroen Brouwer bekijkt het allemaal rustig en tevreden.
Sterrenkoks openen de deuren van oude Theresiakapel in Hoogkerk

Nu nog relaxt

'Ik ben nu nog relaxt. Iedereen doet hard zijn best en we gaan er ondanks leveringsproblemen en personeelstekorten van uit dat we in februari gewoon open kunnen', zegt Jeroen Brouwer.
Het jonge koksduo maakte in Drenthe faam met restaurant De Loohoeve. Binnen enkele jaren wisten de twee een Michelinster in de wacht te slepen. Ook wonnen ze meerdere prestigieuze kookwedstrijden. In 2019 kondigden ze aan naar Groningen te verhuizen, maar door corona en andere tegenslagen duurde het nog tot 2022 voor het zover was.
Jeroen en Marleen Brouwer voor hun oude restaurant in Schoonloo
Jeroen en Marleen Brouwer voor hun oude restaurant in Schoonloo © Tony Perez

'Dit was voorbestemd'

Via vrienden uit Groningen werden ze op het spoor gezet van de Theresiakapel in Hoogkerk. Een gemeentelijk monument uit 1927 dat oorspronkelijk is gebouwd voor de katholieke Brabanders die werkten in de suikerfabriek. In het knusse kerkje zitten mooie details, waaronder verschillende glas in lood ramen.
Dit gebouw kwam puur op ons pad. Dit was voorbestemd
Jeroen Brouwer
'Dit gebouw kwam puur op ons pad. Het gebouw was er en daar hebben wij een plan omheen gebreid. Dit was voorbestemd. Het had zo moeten zijn', aldus Brouwer.

Tafeltje in de keuken

Aan het kerkje is een nieuw deel gebouwd waarin de uitgebreide keuken zit. 'We hebben ervoor gekozen om het heel erg open te houden. De gasten kunnen ons zien werken en wij kunnen de gasten zien eten en genieten. We hebben zelfs een 'chefs table', dan zit je echt midden in de keuken en dat zorgt voor nog veel meer beleving', zegt Brouwer.
Jeroen en Marleen Brouwer met hun zoontje voor het nieuwe restaurant in Hoogkerk
Jeroen en Marleen Brouwer met hun zoontje voor het nieuwe restaurant in Hoogkerk © Alieke Eising

Ster niet automatisch mee

De Michelinster verhuist niet automatisch mee van Schoonloo naar Hoogkerk. Toch maakt Brouwer zich daar niet ongerust over. In het nieuwe restaurant wordt gewerkt met minder gasten en meer personeel.
Het wordt eigenlijk een De Loohoeve 2.0, maar dan in Groningen
Jeroen Brouwer
'In Schoonloo hadden we een hotel en een stuk grond van bijna 3000 vierkante meter dat onderhouden moest worden. Dat hoeft nu allemaal niet en dus hebben we vanzelfsprekend veel meer tijd en aandacht voor het eten. Het wordt eigenlijk een De Loohoeve 2.0, maar dan in Groningen', aldus Brouwer.
Restaurant Noor opent in februari voor familie, vrienden en vaste gasten. De officiële opening is op 1 maart.