Kerk in zorgelijke situatie: 'Bij een dikke storm weet ik niet wat er gebeurt'

De Lutherse Kerk in Nieuwe Pekela staat in de steigers
De Lutherse Kerk in Nieuwe Pekela staat in de steigers © Marco Grimmon/RTV Noord
‘Als het omwaait, ja .. Dan is niet te overzien wat er gebeurt.’ Er was niks aan de hand, tot de schilder een kijkje nam bij de torenspits van de Lutherse kerk in Nieuwe Pekela. Wat bleek? De draagconstructie is compleet verrot.
De kerk is ingepakt en de torenspits gestabiliseerd. Ondertussen staat Stichting Luthers Erfgoed Pekela met de handen in het haar.
‘Als het omwaait, is niet te overzien wat er gebeurt’

Verrotte staanders

‘Ik heb even geen idee wat we nu moeten doen’, verzucht voorzitter Anja Bos-Kiewiet. Ze staat recht voor de compleet ingepakte kerk. ‘Ja, wat moet je ervan zeggen? Het is dieptriest. Bij een dikker storm weet ik niet wat er gebeurt.'
Stichtingsvoorzitter Anja Bos-Kiewiet
Stichtingsvoorzitter Anja Bos-Kiewiet © Marco Grimmon/RTV Noord
Ongeveer een maand geleden ontdekte een schilder de houtrot. Hij moest het lood rondom de staanders weghalen. Dat is simpel gezegd de draagconstructie van de kerkklok en de torenspits.
‘Bij de eerste staander zag hij al wat houtrot, maar toen leek het nog mee te vallen. Maar die andere zeven zijn compleet verrot’, vertelt Bos-Kiewiet.

Hoe verder?

Wat reparatie precies moet kosten is onbekend, maar de voorzitter vreest dat dat bedrag ligt boven de 100.000 euro. En dat geld heeft de stichting niet. ‘Wij zijn een inzamelingsactie begonnen en hopen op een wonder.’