Quarantainelocatie Nieuwe Pekela pas eind januari in bedrijf

De locatie waar besmette asielzoekers worden opgevangen
De locatie waar besmette asielzoekers worden opgevangen © RTV Noord
Er worden op zijn vroegst pas vanaf maandag 24 januari besmette asielzoekers in de quarantainelocatie in Nieuwe Pekela opgevangen. Dat laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten.
Het COA heeft sinds maandag 3 januari de sleutel van een voormalig verpleegcentrum aan de Prunuslaan in Nieuwe Pekela, maar er moet eerst nog het een en ander aan gebeuren.

Quarantainelocatie

In Nieuwe Pekela wordt voormalig verpleegcentrum De Clockstede omgebouwd tot quarantainelocatie voor (mogelijk) besmette asielzoekers. Dat is nodig omdat de quarantainelocatie in Haren door de vele besmettingen aan haar limiet zit. Daar kunnen maximaal honderd (mogelijk) besmette asielzoekers worden opgevangen.
In Pekela komt ruimte voor maximaal 120 asielzoekers. Daarmee is de locatie in Haren uit de problemen. Maar voor het zover is, wordt het gebouw onder handen genomen.
Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat het handiger is om op één locatie bijvoorbeeld gezinnen te plaatsen
COA
Het COA: ‘Er moeten bijvoorbeeld aparte zones komen voor mensen die in isolatie moeten en mensen die in quarantaine moeten. Het gaat hier namelijk om besmette asielzoekers, maar ook om asielzoekers die mogelijk besmet zijn. Daarbij komen looproutes en er moet nog iets verbouwd worden. Al met al vraagt dat best veel voorbereiding.’

Pas al Haren vol is?

Worden er pas asielzoekers in Nieuwe Pekela geplaatst op het moment dat Haren vol zit? Nee, laat het COA weten.
‘We wachten niet tot het water in Haren overstroomt. We kijken bij elk geval naar welke locatie het meest geschikt is voor opvang. Het is helemaal niet zeker, maar het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat het handiger is om op één locatie bijvoorbeeld gezinnen te plaatsen.’

Commotie

Het nieuws zorgde in Pekela voor behoorlijk wat gefronste wenkbrauwen. Het voormalig verpleegcentrum staat namelijk middenin een woonwijk. Omwonenden waren woest. De een vroeg zich hardop af ‘wie dit heeft verzonnen’, een ander ‘wilde die rommel hier niet hebben’.
Toch worden daar over een kleine drie weken de eerste (mogelijk) besmette asielzoekers opgevangen. Het COA heeft dat afgestemd met de gemeente Pekela en woningcorporatie Acantus, eigenaar van het pand. Dat contract loopt tot en met 3 januari 2023.