Openbaar Ministerie legt lossen van schip met gevaarlijk afval NAM stil (update)

Het schip in Delfzijl dat gevaarlijk afval vervoerde
Het schip in Delfzijl dat gevaarlijk afval vervoerde © ProNews
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in de haven van Delfzijl het lossen van een schip met 'gevaarlijk afval' van de NAM stilgelegd. Volgens het OM was er geen geldige vergunning voor het lossen.
De controle in de haven werd uitgevoerd door de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Afval was bestemd voor NAM-opslag

Het betreffende schip vervoerde afval afkomstig van de GasBehandelingsInstallatie Den Helder. Deze lading was bestemd voor de Opslag- en ScheidingsFaciliteit (OSF) in Delfzijl. Beide locaties zijn van de NAM. Omdat er geen geldige vergunning was, werd het lossen stilgelegd.

Onderdeel van strafrechtelijk onderzoek

De controle in Delfzijl staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar productiewater dat vrijkomt bij aardgaswinning.
'Uit dat onderzoek is gebleken dat afvalwater van gaswinning mogelijk in strijd met de geldende regelgeving wordt verwerkt', aldus het OM.

NAM: afval is niet gevaarlijk

'Het lossen is door het OM stilgelegd omdat het zou gaan om gevaarlijk afval', zegt de NAM in een reactie. 'Gelet op de samenstelling is het afval niet gevaarlijk en mag het volgens de NAM daarom volgens de geldende vergunningen op OSF in Delfzijl worden ontvangen en verwerkt.'
Volgens de NAM moet in het kader van het lopende onderzoek het gesprek tussen de NAM en het OM over de kwalificatie van dit afval nog gevoerd worden.

NAM verleent volledige medewerking

De NAM benadrukt dat zij haar volledige medewerking verleent aan het OM onderzoek. 'In lijn daarmee zal zij uiteraard de beslissing van het OM uitvoeren en de lading elders laten verwerken.'
(Het artikel is geüpdatet met een reactie van de NAM)