Melissa van Hoorn wordt opvolger gedeputeerde Nienke Homan

Melissa van Hoorn
Melissa van Hoorn © GroenLinks
Statenlid Melissa van Hoorn wordt door GroenLinks voorgedragen als opvolger van de vertrokken gedeputeerde Nienke Homan.
Dat meldt fractievoorzitter Hendri Meendering van de partij.

Ringweg en ondergrond

Van Hoorn is sinds 2019 Statenlid voor GroenLinks en voert onder meer het woord over de bouw van de zuidelijke ringweg.
Verder voert ze ook het woord over de portefeuilles ondergrond, asfalt, fiets, circulaire economie en diversiteit en inclusie. In het dagelijks leven is Van Hoorn nu nog teamleider van RUD Drenthe; de Omgevingsdienst van Drenthe.

'Unieke kans'

‘Ik zie het als een unieke kans om nu in te stappen’, zegt Van Hoorn. ‘De portefeuille die Nienke achterliet, biedt veel kansen. Ik heb een lange staat van dienst als kwaliteitsdeskundige en op het gebied van energietransitie en klimaatadaptatie zijn er nog veel stappen te maken.’

Opvolger van plotseling vertrokken Homan

Van Hoorn vervangt Nienke Homan, die sinds 2015 gedeputeerde was met de energietransitie, klimaat en Nationaal Programma Groningen in haar portefeuille.
Homan legde haar functie plotseling neer eind vorig jaar, tot verbazing van de coalitie en oppositie in de Provinciale Staten. Direct nadat ze stopte als gedeputeerde, trad ze toe tot het bestuur van groene waterstoforganisatie GH2. Naar eigen zeggen wilde Homan 'een betere wereld maken, ook buiten Groningen'.
Ik wil een goede start maken met klimaatadaptatie
Melissa van Hoorn, nu nog Statenlid

'Stap op rijdende trein'

Van Hoorn denkt het beleid van Homan voort te kunnen zetten. ‘Ik stap op een rijdende trein’, vervolgt het huidige statenlid. ‘Ik wil een goede start maken met klimaatadaptatie, dat staat nog een beetje in de kinderschoenen. Verder is het nu nog te vroeg om te zeggen wat ik allemaal van plan ben. Ik zit er nog niet en ik wil het graag in samenwerking met collega’s doen.’

Vacature

GroenLinks is niet de enige partij die een nieuwe bestuurder moet leveren. Eind vorig jaar maakte de ChristenUnie bekend landbouwgedeputeerde Henk Staghouwer voor te dragen als minister van Landbouw. De partij hoopt op korte termijn een vervanger voor Staghouwer te kunnen presenteren.