Politiek wil spoeddebatten over opendraaien Groningse gaskraan (update)

Een debat in Provinciale Staten
Een debat in Provinciale Staten © Mario Miskovic/RTV Noord
In de Groninger gemeenteraad en Provinciale Staten komt een spoeddebat over de extra gaswinning in Groningen. In beide politieke organen is unanieme steun voor zo’n debat. In de Tweede Kamer is door de SP ook een debat aangevraagd, maar het is nog onduidelijk of en wanneer dat er gaat komen.
Op initiatief van GroenLinks en de SP moet de Groninger raad komende woensdag bij elkaar komen om de extra gaswinning te bespreken. Raadslid Jimmy Dijk (SP) is boos over het voornemen van het kabinet. ‘Dit bevestigt het al zo lang levende wantrouwen in de Haagse politiek en bestuurders.’
Er wordt dit jaar waarschijnlijk een keer zoveel gas gewonnen in Groningen als gepland. Het ministerie van Economische Zaken ging eerst uit van 3,9 miljard kubieke meter gas, maar dat lijkt nu 7,6 miljard te worden. Het nieuwe kabinet bepaalt voor 1 april hoeveel gas er definitief uit het Groningenveld moet komen. Het voornemen van het kabinet zorgde al snel voor boze en bezorgde reacties van Groninger en landelijke politici.

Lees meer: Geschokte reacties op verder openen gaskraan: ‘Ministerie speelt met veiligheid Groningen’


Nut van een debat

Over het nut van zo’n spoeddebat over een Haags voornemen in de Groninger raad, zegt Dijk: ‘We moeten ons hier als volksvertegenwoordigers en bestuurders uit heel Groningen over uitspreken. Van die gezamenlijke druk moeten we het hebben.’ Volgens Dijk steunt de voltallige raad het voorstel voor een debat.
In Provinciale Staten kwam de Partij voor het Noorden met het initiatief voor een spoeddebat. Fractieleider Dries Zwart stuurde direct nadat het nieuws bekend werd een bericht naar zijn collega-Statenleden.

Volstrekt onacceptabel

‘En in een mum van tijd steunde een meerderheid van coalitie- en oppositiepartijen ons verzoek’, zegt hij. Volgens Zwart laat dit zien hoe groot de urgentie is. ‘Dit is tegenstrijdig aan alle beloften die aan Groningers gedaan zijn. Daarom is dit volstrekt onacceptabel.’
GroenLinks-fractievoorzitter Hendri Meendering noemt de verdubbeling van de gaswinning ook onacceptabel en acht een spoeddebat daarom nodig. CDA-fractievoorzitter Robert de Wit: ‘Het jaar dat beloofd was het einde van een lijdensmarathon te zijn, dreigt nu een doorstart van ellende te worden.’
Het CDA roept de aanstaande staatssecretaris voor Mijnbouw, Hans Vijlbrief (D66), daarnaast op om in Provinciale Staten uit te komen leggen welke acties hij gaat ondernemen om de belofte van de stopzetting van de gaswinning na te komen.

Gemeente Eemsdelta

In de gemeenteraad van Eemsdelta heeft de PvdA een spoeddebat aangevraagd. De sociaaldemocraten willen met de raad en het college van B en W deze kwestie bespreken en onderzoeken welke stappen de gemeente kan ondernemen. 'De fractie van de Partij van de Arbeid in de gemeente Eemsdelta is verbaasd en boos over het opendraaien van de gaskraan in onze gemeente. De ellende die de gaswinning in het verleden heeft opgeleverd is nog lang niet opgelost maar Groningen wordt nu opnieuw als wingewest gezien zonder oog te hebben voor de gevolgen van gaswinning voor de inwoners van het gebied', schrijft de PvdA Eemsdelta.

Update:

Het bericht is aangevuld, nadat de PvdA in de raad van Eemsdelta een spoeddebat heeft aangevraagd.