Aardbevingsregio eist concessies van Den Haag: ‘Opbrengst extra gas moet naar inwoners’

Aardbevingsbestendige huizen in aanbouw in Ten Boer
Aardbevingsbestendige huizen in aanbouw in Ten Boer © FPS/Jos Schuurman
Wanneer er meer gas dan afgesproken uit de Groninger bodem wordt gehaald, moeten de extra inkomsten ten goede komen aan de inwoners van Groningen.
Deze eis leggen de provincie en de betrokken gemeenten in een brief op tafel bij demissionair minister Stef Blok.
Daarmee reageert de aardbevingsregio op het voornemen van het kabinet om tussen oktober 2021 en september 2022 maximaal 7,6 miljard kubieke meter gas te winnen, in plaats van de eerder voorgenomen gaswinning van 3,9 miljard kubieke meter gas.

'Onaanvaardbaar'

‘Het is onaanvaardbaar dat u winsten behaalt uit het niet nakomen van afspraken, terwijl wij ondertussen met te krappe budgetten voor de versterking achterblijven’, schrijft gedeputeerde Tjeerd van Dekken namens de regio.
‘Als onverhoopt toch extra winning uit het Groningenveld plaatsvindt, dan zijn wij van mening dat die meeropbrengsten ten gunste moeten komen aan Groningen.’
In september vorig jaar communiceerde minister Blok nog dat de NAM in het laatste lopende gasjaar tussen oktober 2021 en september 2022 maximaal 3,9 miljard kuub gas mag winnen.
Door tegenvallers rond de vertraagde bouw van de stikstoffabriek bij Zuidbroek en de hogere gasvraag in Duitsland moet Blok terugkomen op die afspraak. Dit leidde gisteren tot woedende reacties uit Groningen.

'Er zijn grote fouten gemaakt'

Nu blijkt dat de regio, wanneer dit dan toch gaat gebeuren, munt wil slaan uit het voornemen van Blok.
‘Er zijn de afgelopen jaren grote fouten gemaakt als het gaat om de aanpak van de gaswinningsproblematiek in Groningen’, vervolgt Van Dekken het betoog. ‘Daarvoor is aan Groningers excuses aangeboden. Met de bestuurlijke afspraken in november 2020 heeft het Rijk inhoud willen geven aan dat excuus. Daarmee is een eerste stap gezet, maar noodzakelijk blijft dat de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk stopt en een aantal essentiële problemen opgelost gaan worden.’

'Besluit wekt geen vertrouwen'

Door de meeropbrengsten van de gaswinning in Groningen te laten landen, kan tegemoet gekomen worden aan het stijgende wantrouwen, stelt Van Dekken namens de regio.
'Het weer verhogen van de gaswinning is een enorme klap als het gaat om het vertrouwen van inwoners. In het onlangs gepresenteerde regeerakkoord wordt gesteld te willen werken aan herstel van vertrouwen. Uw besluit staat daar haaks op. Wij gaan graag op zeer korte termijn met beoogd staatssecretaris Vijlbrief in gesprek over de wijze waarop u wel kunt werken aan herstel van vertrouwen.’