Analyse: Extra gas door Duitsland? Nee, dit is de erfenis van Henk Kamp

Mario Miskovic
Mario Miskovic © RTV Noord
Alle ogen zijn ineens gericht op Duitsland. Daar hebben ze dit jaar meer gas nodig dan gedacht en dat moet uit Groningen komen. Een domper van jewelste: in totaal wordt dit jaar bijna twee keer zoveel Gronings gas opgepompt als afgesproken.
Eigenlijk zou de NAM dit jaar maximaal 3,9 miljard kuub mogen winnen. Maar door de vertraagde stikstoffabriek bij Zuidbroek en de extra gasvraag in Duitsland lijkt dat nu 7,6 miljard kuub te worden. En dan moeten we geen koude februarimaand krijgen, want met een strenge winter moet er mogelijk nog meer gas worden gewonnen.
Het aandeel van Duitsland in de extra gaswinning is aanzienlijk: meer dan een miljard kuub gas. Vrijwel iedereen viel donderdagavond van z’n stoel bij het horen van het nieuws, want - zoals provinciebestuurder Tjeerd van Dekken (PvdA) het verwoordde - we kenden het ‘Duitsland-argument’ nog niet.
Oud-minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken
Oud-minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken © Jos Schuurman (FPS)
Het beeld dat het ministerie oproept door zo actief te verwijzen naar de Duitsers leidt af van de echte en belangrijkste oorzaak: de vertraagde oplevering van de stikstoffabriek. Want die is niet alleen door de coronacrisis een paar maanden vertraagd, maar veel langer door oud-minister Henk Kamp (VVD).
De voormalig minister van Economische Zaken zorgde voor een vertraging van ruim anderhalf jaar door de bouw van de fabriek voor zich uit te schuiven. De ogen zijn nu gericht op Duitsland, maar moeten eigenlijk gericht zijn op Twente. De heisa die nu ontstaat is de erfenis van Henk Kamp.
In 2015 werd de bouw van de fabriek al aangekondigd. Een investering van bijna 500 miljoen euro was er mee gemoeid. De fabriek zou dan in 2020 klaar kunnen zijn. Het enige wat nog moest gebeuren, was groen licht van Henk Kamp.
Maar het prijskaartje was Kamp te hoog, weten betrokkenen uit die tijd nog goed. In september 2016 zet Kamp daarom voorlopig een streep door de bouw van de stikstoffabriek. Kamp noemt het uitstel, maar denkt volgens betrokkenen eigenlijk aan afstel. De Groningse bestuurders blijven stomverbaasd achter.
De stikstoffabriek bij Zuidbroek
De stikstoffabriek bij Zuidbroek © Steven Radersma / RTV Noord
Pas bij een nieuw kabinet wordt in 2018 het plan voor de stikstoffabriek weer uit de ijskast gehaald en gereanimeerd. Eric Wiebes (VVD) ziet wel de noodzaak van de fabriek om de gaskraan in Groningen versneld dicht te draaien.
De discussie die nu gevoerd wordt over extra gaswinning in Groningen had dus helemaal niet gevoerd hoeven worden. Tenminste, als Henk Kamp en het kabinet Rutte II (VVD en PvdA) in 2016 de wil hadden gehad om een stikstoffabriek te laten bouwen. Dan stroomde er nu al lang buitenlands gas via de fabriek door onze leidingen.
Mario Miskovic gaf in Noord Vandaag uitleg:
Waarom moet de gaskraan weer verder open?