Waterschap: gemeente verantwoordelijk voor troep door sloop woonboot Den Horn

Puin afkomstig van de woonboot drijft naar het Aduarderdiep
Puin afkomstig van de woonboot drijft naar het Aduarderdiep © Eigen foto
Niet alleen de buren, maar ook waterschap Noorderzijlvest waarschuwde de gemeente Westerkwartier van tevoren voor wegdrijvend puin bij de sloop van een woonboot bij Den Horn. Dat laat een woordvoerder weten.
Noorderzijlvest acht het Westerkwartier verantwoordelijk voor de gang van zaken. ‘Wij hebben richting de gemeente aangegeven dat voorzorgsmaatregelen nodig waren: een drijflijn en schermen om te voorkomen dat materiaal afdrijft naar het Aduarderdiep of het Van Starkenborghkanaal’, zegt een woordvoerder.
De aannemer ging woensdag toch aan de slag zonder die voorzorgsmaatregelen, waardoor de omgeving is verontreinigd: op de oevers ligt piepschuim, er waren olievlekken te zien en stukken hout dreven richting het Aduarderdiep.

Ruis op de lijn

De gemeente ontkent dat ze dit advies van het waterschap heeft ontvangen en spreekt van ‘ruis op de lijn’. De afspraak was dat de aannemer zou voorkomen dat puin afdreef.
‘Hoe, dat is de verantwoordelijkheid van de aannemer’, zegt een woordvoerder van de gemeente. ‘We hebben gemerkt dat meer puin is afgedreven dan we dachten. We zien erop toe dat de aannemer het netjes achterlaat en we gaan het proces evalueren.’
De overblijfselen van de woonark
De overblijfselen van de woonark © Niels Timmerman/RTV Noord
Omwonenden van de verpauperde woonboot gaven woensdag al aan dat het voor schoonmaken eigenlijk al grotendeels te laat is. Zij zagen stukken piepschuim de omgeving in waaien en verbrokkelen tot kleine deeltjes. Sommige bewoners zijn vrijdag zelf aan de slag gegaan met schepnetjes.