Paas sluit gang naar rechter niet uit om gasbesluit

Commissaris der Koning René Paas
Commissaris der Koning René Paas © Martijn Folkers/RTV Noord
Commissaris van de Koning René Paas ziet een gang naar de rechter voor zich als er meer gas dan afgesproken uit de Groninger bodem wordt gehaald. Daarmee reageert hij op het voornemen van het kabinet om tussen oktober 2021 en september 2022 maximaal 7,6 miljard kubieke meter gas te winnen, in plaats van de eerder voorgenomen 3,9 miljard kubieke meter.
Paas wil eerst met de nieuwe staatssecretaris voor Mijnbouw Hans Vijlbrief om tafel om te praten over het voornemen van het kabinet. 'We horen al jaren dat leveringszekerheid belangrijker is dan de veiligheid van Groningers', zegt Paas in het tv-programma Nieuwsuur.

'Om tafel met Duitsland'

Belangrijke reden van de toename van de gaswinning is een contract met Duitsland, waar Nederland aan gehouden wordt. 'De staatssecretaris moet met de Duitsers om tafel om te vragen of er niet iets afkan', aldus Paas. 'En als dat geld kost, dan kost dat maar geld. Het Groninger gasveld heeft al 400 miljard euro opgeleverd.' Op de vraag of het contract met de Duitsers ontbonden moet worden wil Paas niet hard antwoorden met 'ja'.
Die fabriek had er allang moeten staan
René Paas - Commissaris van de Koning
Een ander onderdeel van het extra gas is de vertraging van de bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek. 'Corona is inmiddels de moeder aller excuses', meent Paas. 'Die fabriek had er allang moeten staan, maar (toenmalig, red.) minister Henk Kamp hield dat tegen omdat het niet nodig zou zijn.'

Direct om tafel met staatssecretaris

Aanstaande maandag begint Vijlbrief officieel als staatssecretaris van het vierde kabinet Rutte en Paas wil direct met hem om tafel. 'Deze staatssecretaris is de verantwoordelijke man en hij gaat met ons om de tafel om het op te lossen', eist de commissaris van de Koning in Groningen.
'Een groot onderdeel van zijn taak is de schadeafhandeling, maar dit komt daar nu bij. Als hij besluit om het voornemen van het aftredende kabinet over te nemen in het gasbesluit, dan volgt een weg naar de Raad van State. Dat hebben we al twee keer succesvol gedaan.'