IJsvloer van Kardinge is op tijd perfect voor NK junioren: 'Alle hobbels zijn genomen'

Jan Schuur op de dweilmachine op het ijs van Kardinge
Jan Schuur op de dweilmachine op het ijs van Kardinge © Henk Elderman/RTV Noord
Na een week van hard werken voor ijsmeester Jan Schuur klonk het eerste startschot voor het NK junioren op het ijs van Kardinge. De ijsvloer was optimaal geprepareerd door Schuur en zijn team. Op de eerste dag van het toernooi noteerde Joep Wennemars een nieuw baanrecord op de 1000 meter.
Tevreden staat Schuur naar de eerste afstand van het Nederlands kampioenschap te kijken. De vele uren werk hebben hun uitwerking niet gemist. 's Morgens zijn er nog wat zorgen over de condens die op veel plekken naar beneden druppelt. Het water vriest meteen aan en er ontstaan bobbels op het ijs. Een dweilbeurt zorgt ervoor dat de laatste spreekwoordelijke hobbels worden genomen.

'Flink voor de mes geven'

'We kregen vorige week te horen dat het toernooi doorging. Ik ben daarna met mijn collega Martin Lubbers de hele week bezig geweest om het ijs te schaven en de baan zo vlak mogelijk te krijgen. Wij zeggen dan altijd dat we het ijs flink voor de mes geven. In totaal is er wel een centimeter afgegaan', vertelt Schuur.
De laatste hobbels op het ijs worden weggewerkt
De ijsmeester kon zich wat dat betreft lekker uitleven. Want door de coronamaatregelen mag er niet geschaatst worden in Kardinge omdat het een binnenlocatie is. Alleen voor een dergelijk toernooi als een Nederlands kampioenschap gaan de deuren open. Voor de Junioren A is het een plaatsingswedstrijd voor het wereldkampioenschap. Daarom kan de oudste jeugd de ijzers wel onderbinden. De strijd bij de B-junioren en de Grunobokaal is afgelast.

Druppels

'We moeten ondanks dat Kardinge gesloten is de baan wel blijven onderhouden in verband met druppels vanaf het dak. Als we dat niet doen, dan hebben we zomaar bulten van tien centimeter op het ijs liggen. Het is condens dat op de beplating van het dak zit. Zodra het zonnetje erop schijnt, dan laat het los en hebben we daar heel veel last van. Het regent hier soms gewoon', legt Schuur uit.
De ijsmeester hoopt van te voren dat er veel persoonlijke records gereden worden en wellicht een baanrecord. En hij wordt op z'n wenken bediend. In totaal schaatsen zes deelnemers hun beste tijd ooit. En Joep Wennemars zet op de 1000 meter 1.10.74 op de klokken. Een seconde sneller dan Kjeld Nuis, die als junior sinds 2009 de snelste was op de kilometer op het Groningse ijs.
Jenning de Boo schaatst naar derde plaats op de 1000 meter

Onverwachte medaille

Jenning de Boo uit de stad Groningen is een van de deelnemers die z'n persoonlijk record op de 1000 meter verbetert. Hij eindigt op de derde plaats bij het kampioenschap per afstand dat ook verreden wordt. Een week eerder deed hij nog mee aan het NK Shorttrack. Dat kampioenschap duurde maar kort. 'Deze derde plaats komt best wel onverwacht. Vorige week ben ik best hard ten val gekomen een enkelblessure opgelopen. Het was op de 500 meter, dus op topsnelheid. Dan ga je heel hard de boarding in', vertelt De Boo na de huldiging op het middenterrein.
Zondag komt hij niet meer in actie. 'Op de 1500 meter doe ik mee met de top tien. En op de 5 kilometer en massastart heb ik niks te zoeken. Ik neem zondag een rustdag', licht hij toe.
Jenning de Boo is trots op z'n derde plek op de 1000 meter
Jenning de Boo is trots op z'n derde plek op de 1000 meter © Henk Elderman/RTV Noord

Gelling kijkt omhoog

Evi Gelling uit Huizinge staat op de tweede dag van het toernooi nog wel aan de start. Na de 500 meter en 1500 meter staat ze op de achtste plaats in het tussenklassement. Ze dicht zichzelf nog kansen toe op een plek bij de eerste vijf. Dat zou betekenen dat ze mag deelnemen aan het WK.
Evi Gelling rijdt zich warm voor de 1500 meter
Evi Gelling rijdt zich warm voor de 1500 meter © Henk Elderman/RTV Noord
'Dat spookt wel door m'n hoofd, maar het wordt lastig. Wie weet kan ik morgen nog wat goedmaken. Over vandaag ben ik wel tevreden. Ik heb me de hele week hier kunnen voorbereiden. Dat is lekker dicht bij huis. Ik had gehoopt op top vijf-plekken. Daar zit ik dichtbij. Ik merk wel dat de concurrentie sterk is', blikt Gelling terug.