Door de mand: stoom uit Kees Vlietstra's oren na verhogen gaswinning

Kees Vlietstra
Kees Vlietstra © RTV Noord
'Mor wat zee Jezus toen Jozef hom van t kruus oafhuil?' Ik kijk Dirk schouderophalend aan. We staan in de rij voor kassa 2 van de supermarkt in Harkstede. We kennen elkaar van het voetbal in Engelbert. We hebben het over koetjes, kalfjes, Buijs, Fledderus, de boosterprik en uiteraard over die verdomde corona.
Ik geef aan dat het me duizelt. Al die meningen, feiten, fabels, wetenschappers en wappies. Dat sport niet als essentiële sector wordt gezien door Rutte stoort me nog het meest.
En ach, ga er aan de andere kant maar aan staan, Dirk. Op basis waarvan die gasten moeten beslissen wat wel en wat niet mag. Ze weten het zelf ook allemaal niet zeker. Hoe weet je nou wat je moet doen? Markie heeft in ieder geval nu wel laten zien dat hij geen groot ziener is, omdat hij niet leert wat er in het verleden is gebeurd.
Dirk is wel een beetje klaar met mijn geklaag. Hij legt zijn boodschappen op de lopende band achter het beurtbalkje van zijn voorganger. Een sixpack bier en knakworsten. Dirk zegt dat hij wél weet wat er in het verleden is gebeurd. 'Want mienjong, wat zee Jezus toen Jozef hom van t kruus oafhuil?'
Glimlachend stap ik in de auto. Het Radio 1-journaal komt met de aankondiging van demissionair minister Stef Blok (VVD) dat er dit jaar meer gas gewonnen wordt dan eerder aangekondigd. Niet 'minder minder', maar 'meer meer'. Wéér. Ik sla op het stuur. Hoor nog net dat er bijna het dubbele uit de grond gehaald gaat worden dan aanvankelijk de bedoeling was.
Belangrijkste oorzaak is de vertraging van de stikstoffabriek bij Zuidbroek door treuzelen van sjomp Henk Kamp (VVD). Ook vraagt Duitsland om ruim een miljard kubieke meter gas. Scheisse. Duitsers en gas is sowieso een tricky combi. Moet ineens aan de geschiedenisles van Dirk denken. Boos rij ik Meerstad in. Er moet wat gebeuren. Actie.
Aan de keukentafel nog meer nieuws, want er is een rel rond tennisser Novak Djokovic. Die wil meedoen met de Australian Open, maar kan geen geldig visum laten zien. Iets met wel of niet gevaccineerd zijn. Iets met wel of niet corona hebben gehad. Iets met opgesloten zitten in een quarantainehotel. En iets met papa Novak die het er niet helemaal eens mee is.
Mijn zoon is de Spartacus van de nieuwe wereld, die geen onrecht, kolonialisme en hypocrisie tolereert. Dan trekt hij de vergelijking met een Romeinse slaaf en gladiator, die een slavenopstand leidde in het oude Romeinse rijk. 'Hij vecht voor de gelijkheid van alle mensen op deze planeet.'
Ik moet dan weer aan het gasbesluit van Blok denken. Dat we als Groningers weer in het pak genaaid worden. Wie is eigenlijk onze Spartacus? Volgens Srdjan Djokovic zijn alle middelen geoorloofd om aan de situatie een eind te maken. 'Als ze hem niet binnen een half uur laten gaan, verzamelen we ons op de straat. Dit is een gevecht voor iedereen.' Het gevecht vindt uiteindelijk plaats op maandag in een rechtbank in Melbourne. De advocaten van Novak hebben beroep aangetekend tegen de uitzetting van hun cliënt.
Onze provincie-advocaat, Commissaris van de Koning Rene Paas, heeft in iets mildere bewoordingen ook al gedreigd met een gang naar de rechter, mocht het gasbesluit door de Tweede Kamer komen. Het idee is oké Rene, maar het mag wel wat pittiger. Gas erop!
Terug naar Djokovic in Melbourne. Want pa Djokovic was nog niet klaar. Djokovic senior vergeleek zijn zoon zelfs met Jezus Christus. 'Jezus werd gekruisigd, er werd hem van alles aangedaan. Hij heeft het doorstaan en leeft nog steeds onder ons. Nu proberen ze Novak op dezelfde manier te kruisigen en hem iets aan te doen.'
Moet nu toch even glimlachen. Grote woorden. Als watcher van de Groninger sportwereld heb ik een gespleten persoonlijkheid. Als mensen slordig of gemakzuchtig zijn, dan eis ik professionaliteit maar zodra mensen doorslaan in extreem in zichzelf geloven en zichzelf heel serieus nemen, dan verlang ik naar zelfspot. Eigenlijk is het nooit goed. En dat is op deze plaats dan weer wel goed. En welkom zelfs.
Lees daarom de passage van pa Djokovic nogmaals: 'Jezus werd gekruisigd, er werd hem van alles aangedaan. Hij heeft het doorstaan en leeft nog steeds onder ons. Nu proberen ze Novak op dezelfde manier te kruisigen en hem iets aan te doen.'
Ik denk ineens terug aan Dirk in Harkstede. Dat hij begon over dat hij als enige in het dorp weet wat er vroeger écht is gebeurd. Terwijl hij zijn knakworst en sixpack bier afrekent begint hij: 'Jozef wol begunnen met t weghoalen van de spiekers woarmit Jezus aan t kruus hing. Mor wat zee Jezus toun Jozef hom van t kruus oafhuil?'
Ik haal mijn schouders op. Dirk begint te glimlachen en loopt richting uitgang. Hij kijkt nog een keer achterom. 'Eerst mien vouten gek, eerst mien vouten.'