Schaatsster Evi Gelling: 'Ik rij me er nu redelijk tussen'

Evi Gelling (nummer 7) in actie bij de Mass start
Evi Gelling (nummer 7) in actie bij de Mass start © Henk Elderman/RTV Noord
Evi Gelling had iets meer verwacht van het NK Junioren op het ijs van Kardinge. De schaatsster uit Huizinge eindigde als zevende in het eindklassement. Op het einde van het toernooi kreeg ze nog wel een bronzen medaille omgehangen. Ze sprintte naar de derde plaats op de Mass start.
Dat resultaat kwam niet uit de lucht vallen. De langere afstanden zijn de specialiteit van de 18-jarige Gelling. Bij de afsluitende drie kilometer van het allroundtoernooi laat ze dat ook zien.
Schaatsster Gelling (18) heeft voorkeur voor lange afstanden: 'Ik kan dan mooi in mijn ritme blijven'

Niet stilvallen

Ze mist op een paar tienden van seconden het podium. 'Ik moet het niet van mijn start hebben. Soms is de snelheid nog wel redelijk hoog, maar niet genoeg om mee te doen op de sprint. De langere afstanden gingen dit weekend goed. Ik kan dan mooi in mijn ritme blijven. Ik maak het verschil door niet stil te vallen en door te rijden', legt ze na twee dagen schaatsen op haar thuisbaan in Groningen uit.
Ik laat met niet van de wijs brengen door wat anderen vinden
Evi Gelling, schaatsster

Achterhoede

Op zevenjarige leeftijd begon ze met schaatsen en werd ze lid van IJsvereniging Groningen. Ze maakte vervolgens elk seizoen wel progressie. 'Ik was niet meteen een opvallend talent. Bij mijn eerste NK's deed ik echt niet mee en eindigde ik in de achterhoede. Nu rij ik me er nu redelijk tussen', vertelt ze met een glimlach. Want naast de baan lacht ze heel wat af.

Handen voor de oren

In de aanloop naar een race is ze uiterst serieus. De veters van de schaatsen worden nauwkeurig gestrikt en de handen gaan voor de oren om even niks te horen van de omgeving en te kunnen concentreren. Aan de rand van de ijsbaan krijgt ze ter motivatie een boks van trainer en coach Ingo Bos. De twee werken al een aantal seizoenen samen. Bos heeft goede hoop dat Gelling over een aantal jaren doorbreekt.
'Ik laat me niet echt van de wijs brengen door wat anderen vinden. Ik ben best kritisch op mezelf en heb er vertrouwen in dat er nog wel meer inzit. Zeker na de laatste twee races.'

Hoger niveau

Die doorbraak zou zeer welkom zijn, want met name bij het vrouwenschaatsen is er de laatste jaren niemand geweest die richting de nationale top doorstroomde. Gelling kan wellicht samen met de eveneens talentvolle Leonie Bats uit Froombosch daar wel voor zorgen.
'Het zou heel mooi zijn als wij op hoog niveau komen. Leonie doet het goed en daar kan ik me aan optrekken. Als wij ervoor kunnen zorgen dat Groningen weer talenten heeft, zou dat heel mooi zijn', blikt Gelling vooruit naar de toekomst.

Marathons

Voor nu is ze vooral bezig met de kortere termijn. Op de sprint wil ze zich nog wel verbeteren, maar ze benadrukt dat ze het meest van de langere afstanden houdt. Daar hoort ook de marathon bij. Ze reed dit seizoen in de beloftencompetitie al in het oranje leiderspak. 'Ik kan makkelijk mijn plek vinden in een groep en ik krijg steeds meer ervaring in de marathons. Ik wil daar zeker in mee gaan doen.'