Henk Staghouwer beëdigd als minister van Landbouw

Henk Staghouwer legt de eed af
Henk Staghouwer legt de eed af © Screenshot NOS
Henk Staghouwer is maandag officieel beëdigd als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Groningse ChristenUnie-politicus maakt hiermee nu officieel deel uit van het kabinet Rutte IV.
De inwoner van Briltil sprak maandagochtend ten overstaan van koning Willem-Alexander de eed uit. Met de woorden ‘zo waarlijk helpe mij God almachtig’ bekrachtigde Staghouwer zijn benoeming als de nieuwe minister van Landbouw.
Henk Staghouwer gaat op zijn nieuwe positie samenwerken met Christianne van der Wal (VVD), die als minister voor Natuur en Stikstof aan de slag gaat. Staghouwer was van 2013 tot eind vorig jaar gedeputeerde van Natuur en Landbouw in onze provincie.

'Ervaring'

De bestuurder gaf bij zijn voordracht aan dat hij denkt van betekenis te kunnen zijn in het kabinet Rutte IV.
‘Ik heb inmiddels negen jaar ervaring met landbouw. Ik denk dat ik in Den Haag wat kan bijdragen’, zei hij eind vorig jaar tegen RTV Noord.

Eerdere landbouwministers uit Groningen

Staghouwer is niet de eerste Groninger op deze post. Na Sicco Mansholt, Aat van Rhijn, Bert de Vries en Hayo Apotheker is de voormalig ondernemer in bakkerszaken de vijfde Groninger die deze post bestiert. Henk Bleker uit Vlagtwedde was als staatssecretaris actief op Landbouw.
Met de oud-gedeputeerde als minister is er voor het eerst sinds het kabinet Rutte II een Groninger in het kabinet aanwezig. Wilma Mansveld was tussen 2012 en 2015 staatssecretaris van Infrastructuur. Zij stapte op na een rapport van de Fyra-enquêtecommissie.