CdK Paas over subsidieloterij: 'Ik heb hier buikpijn van'

Commissaris van de Koning René Paas
Commissaris van de Koning René Paas © ANP
Commissaris van de Koning René Paas houdt naar eigen zeggen ‘een naar gevoel’ over aan de massale belangstelling van Groningers voor de 10.000 euro-subsidie, terwijl er maar voor een deel van de aanvragers geld beschikbaar is.
Sinds maandagochtend wordt de website van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) overspoeld met Groningers die de 10.000 euro 'Subsidie Verbetering en Verduurzaming Groningen' willen aanvragen. Er staan meer dan 30.000 Groningers in de wachtrij, terwijl er plek is voor het verstrekken van zo’n 22.000 aanvragen van 10.000 euro.
Commissaris van de Koning René Paas en burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen waren hier vooraf al bang voor, zeggen ze.
Paas en Hoogendoorn betrokken bij totstandkoming
De subsidieregeling van het SNN waar nu zoveel om te doen is, vloeit voort uit het akkoord dat de bevingsregio en het Rijk op 6 november 2020 sloten. De ‘Subsidie Verbetering en Verduurzaming Groningen’ is een onderdeel van dat akkoord, getekend door zowel René Paas als Adriaan Hoogendoorn.
Rijk en regio kwamen overeen dat er in verschillende rondes ruim 300 miljoen euro te verdelen viel, waarbij Groningers maximaal 10.000 euro konden aanvragen voor bijvoorbeeld het opknappen van hun keuken of badkamer.

'Verschrikkelijk dat mensen in rijen worden gedwongen'

‘Ik vind dit een heel akelig beeld’, stelt Paas. ‘We zien de rijen met mensen voor de gemeentehuizen, mensen die voor dag en dauw zijn opgestaan en met hun DigiD in de aanslag hun aanvraag willen doen. We weten dat er niet genoeg geld beschikbaar is en dat staat haaks op de ambitie om iedere Groninger tegemoet te willen komen. Ik heb er echt buikpijn van, het is verschrikkelijk dat mensen in rijen worden gedwongen.’
Den Haag wilde niet verder gaan dan een bepaald bedrag
Commissaris van de Koning René Paas
Veel Groningers uiten op sociale media hun ongenoegen over de ‘subsidieloterij’ en het feit dat er onvoldoende geld in de pot zit om alle aanvragers tevreden te kunnen stellen. Paas zegt dat dit het gevolg is van het onderhandelingsspel tussen Groningen en Den Haag, waarbij Den Haag niet verder wilde gaan dan een bepaald bedrag.
‘Bij het Rijk was er destijds grote behoefte om deze subsidieregeling van een maximumbedrag te voorzien. We hebben als regio steeds uitgestraald dat meer mensen gebruik zouden maken van de regeling dan Den Haag had voorzien. Dit konden we zien aankomen', zegt Paas.
Zo reageren mensen die in Winsum staan te wachten:
'Ik voel me net een hond die een kluif toegeworpen krijgt'

Plafond aan bedrag

Burgemeester Hoogendoorn deelt die mening: 'We waren er al bang voor. Het is aan de ene kant heel goed dat mensen gebruikmaken van deze subsidieregeling, alleen waarom staan mensen zo in de rij? Dat is omdat ze weten dat ze er snel bij moeten zijn omdat er een plafond zit aan het subsidiebedrag. Als je er niet snel genoeg bij bent, vis je achter het net.'
Burgemeester Hoogendoorn wil een einde aan het plafond van de subsidieregeling:
Burgemeester Hoogendoorn wil een einde aan het plafond van de subsidieregeling

'Onderste uit de kan gehaald'

Op de vraag of Groningen niet meer uit deze onderhandelingen kon halen om een subsidiegevecht als dit te voorkomen, zegt Paas dat dit het maximaal haalbare was. ‘We hebben destijds echt het onderste uit de kan gehaald. Soms moet je ook even genoegen nemen met wat er is, om daarna de rest te organiseren.’
Staatssecretaris Vijlbrief heeft nu een prachtige kans om een vliegende start te maken
Burgemeester Hoogendoorn van Midden-Groningen
Wat burgemeester Hoogendoorn stoort, is dat er in totaal 300 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld en er dus gewerkt wordt met een plafond. 'Als je zo'n regeling beschikbaar stelt, dan moet je er voor zorgen dat in de communicatie duidelijk is dat iedereen die daar terecht een beroep op doet, gehonoreerd zou moeten worden.'

Beroep op nieuwe staatssecretaris Mijnbouw

Als het aan de burgemeester van Midden-Groningen ligt moet de nieuwe staatssecretaris voor Mijnbouw zorgen voor een einde aan het plafond. 'Dat is mijn opvatting en ik denk dat staatssecretaris Vijlbrief nu een prachtige kans heeft om een vliegende start te maken, door vandaag nog te communiceren dat iedereen die terecht een beroep doet op deze subsidieregeling, ook gehonoreerd zal worden.

'Eerste telefoontjes met Den Haag al gepleegd'

Volgens de Commissaris van de Koning heeft de bevingsregio een voorschot genomen op de ontstane situatie. De brief die gedeputeerde Tjeerd van Dekken namens de regio verstuurde als reactie op het verder opendraaien van de gaskraan, met daarin de boodschap dat de meeropbrengsten aan Groningers ten deel moeten vallen, is daar een gevolg van, stelt Paas.
‘Hiervoor gaan we zeker terug naar het Rijk. De eerste telefoontjes zijn vanochtend ook alweer gepleegd. Onze inzet is onverminderd om iedereen die recht heeft op deze subsidie ervoor in aanmerking te laten komen.’