Groningse minister Staghouwer niet erg geliefd in Noord-Nederland

Henk Staghouwer tegenover de koning tijdens de beëdiging op Paleis Noordeinde, Rutte kijkt toe
Henk Staghouwer tegenover de koning tijdens de beëdiging op Paleis Noordeinde, Rutte kijkt toe © Sem van der Wal/ANP
Inwoners van Noord-Nederland hebben weinig vertrouwen in Henk Staghouwer, de kersverse minister van Landbouw. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.
Gemiddeld geven Nederlanders Staghouwer een waarderingscijfer van 5,2. Tussen Noorderlingen en inwoners uit de rest van Nederland zit een enorm verschil. De eerste groep, die hem kent als voormalig Gronings gedeputeerde, geeft hem gemiddeld een 4,1. De tweede groep, die veel minder met hem bekend is, geeft hem een 6,1.

Veel vertrouwen in Dijkgraaf en Kuipers

Staghouwer is een van de nieuwe ministers van kabinet Rutte IV. In tegenstelling tot de voormalige Groningse gedeputeerde krijgen andere nieuwe ministers van Nederlanders wél een voldoende. Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zijn bekende namen. Zij scoren beiden hoger dan een zeven.
De meeste andere nieuwelingen, die aanmerkelijk minder bekend zijn, scoren een zes of hoger.
Lees verder onder de grafiek. Zijn de gegevens in de grafiek niet goed zichtbaar? Klik dan hier

Weinig vertrouwen in kabinet als geheel

Sowieso hebben weinig Nederlanders vertrouwen in het nieuwe kabinet. Dat geldt in het bijzonder voor inwoners uit Noord-Nederland. 70 procent van hen ziet het nieuwe kabinet niet zitten, 22 procent is positiever.
Over het algemeen is er weinig vertrouwen in het nieuwe kabinet bij mensen met een laag inkomen, mensen met een laag opleidingsniveau, ongevaccineerde mensen, Nederlanders met een migratie-achtergrond én bij de kiezers van partijen die níet in het kabinet zitten.

Twee redenen voor wantrouwen

Er zijn grofweg twee redenen voor het gebrek aan vertrouwen. Ten eerste denken veel kiezers 'eerst zien, dan geloven'. Want hoewel Rutte en de zijnen een nieuwe bestuurscultuur beloven, moeten veel kiezers nog maar zien of daar ook echt iets van komt. Alleen een meerderheid van de VVD-kiezers geeft dit kabinet het voordeel van de twijfel.
Een andere reden voor wantrouwen is dat kiezers het niet eens zijn met de plannen die het kabinet heeft voor bijvoorbeeld het klimaat, de woningbouw en vluchtelingen. Het gaat dan met name om kiezers van de PVV, FvD, BBB en de SP.

Aardbevingsproblematiek

Nederland heeft sinds vandaag een staatssecretaris voor Mijnbouw. Dat is Hans Vijlbrief. Hij wordt onder meer verantwoordelijk voor het oplossen van de Groningse aardbevingsproblematiek. Slechts 11 procent van de Nederlanders denkt dat Vijlbrief en zijn collega's de aardbevingsproblematiek zal kunnen oplossen. 79 procent denkt dat dit niet het geval zal zijn.
Waar Nederlanders wel positief over zijn is de vrouw/man-verdeling in dit kabinet.
I&O Research deed in opdracht van de NOS onderzoek van vrijdag 7 tot maandagochtend 10 januari. In totaal werden 2787 Nederlanders van 18 jaar of ouder ondervraagd. De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Hiermee is de steekproef representatief. Alle resultaten van dit onderzoek zijn hier te lezen.