Nieuw kabinet zet subsidiedeur op een kier: 'serieus kijken' naar extra geld

Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief
Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief © ANP
De kersverse staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66) noemt de subsidieregeling voor woningverbetering in het aardbevingsgebied 'enorm succesvol'. Hij zet de deur op een kier om extra budget te zoeken.
'De verwachting is dat het subsidieplafond de komende dagen wordt bereikt’, reageert Vijlbrief op de subsidietombola van maandag. ‘Als het plafond inderdaad overschreden wordt, dan gaan we daar serieus naar kijken.'
Tot op heden was het kabinet onvermurwbaar als het ging om extra geld voor de subsidieregeling. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) zei steevast dat ze niet van plan was het budget te verhogen. Haar partijgenoot Vijlbrief biedt nu toch een opening.

Wachten in de kou of achter de computer

Van tevoren was al duidelijk dat er te weinig geld zou zijn om iedereen het geld te geven waar hij of zij recht op had. Voor de ruim 50.000 aanvragers was alles bij elkaar 300 miljoen euro beschikbaar. Dat betekent dat bijna de helft van de aanvragers achter het net vist.
De subsidieronde die maandag begon was de tweede en laatste mogelijkheid om geld te krijgen. Maandagochtend sloten tienduizenden Groningers aan in de online-wachtrij om aanspraak te maken om 10.000 euro subsidie voor de verbetering van hun woning. Bij de gemeentehuizen in onder meer Hoogezand, Winsum en Scheemda stonden maandagochtend vroeg al lange rijen in de kou.

Vijlbrief volgende week naar Groningen

Vijlbrief heeft aangekondigd dat hij volgende week zijn eerste bezoek aan Groningen brengt. Wanneer dat precies is en wat het programma wordt, is nog niet bekend.