Ook Eemsdelta houdt spoeddebat over opendraaien gaskraan

Een raadsvergadering in de gemeente Eemsdelta (foto genomen voor corona)
Een raadsvergadering in de gemeente Eemsdelta (foto genomen voor corona) © Martin Drent/RTV Noord
De gemeenteraad van Eemsdelta houdt deze week een extra vergadering om te praten over de verdubbeling van de gaswinning in Groningen. Het spoeddebat is aankomende donderdagavond.
De gemeenteraad van Groningen en Provinciale Staten besloten vorige week al een extra debat te houden om het voornemen van het kabinet te bespreken.

'Krankzinnig'

Het spoeddebat in Eemsdelta komt er op initiatief van oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en Gemeentebelangen. Alle partijen steunen dit voorstel.
'Het is een krankzinnig voornemen om de gaskraan weer open te draaien', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Anneke Knip. 'Daar komt vandaag het gedoe met de subsidie van het SNN overheen. We worden gepiepeld hier in het noorden.'

Voorkomen, of anders naar de rechter

De politieke fracties in Eemsdelta willen een gezamenlijke oproep doen om te voorkomen dat de gaskraan verder wordt opengedraaid. Als dat toch gebeurt, moeten provincie en gemeente dit via de rechter tegenhouden.
Vlak voordat het nieuwe kabinet aantrad, maakte het oude kabinet vorige week donderdag bekend de gaswinning vrijwel te willen verdubbelen van 3,9 naar 7,6 miljard kuub. Volgens oud-minister Stef Blok van Economische Zaken komt de leveringszekerheid anders in gevaar.
Als het aan Knip ligt, is dit niet het enige dat donderdag besproken wordt. Ook de problemen met de SNN-subsidie van 10.000 euro wil ze bespreken. 'Zoals het nu gaat, is het tenenkrommend. Het één is het gevolg van het ander.'

Laatste raadsvergadering Beukema

Het zal overigens de laatste raadsvergadering zijn van waarnemend burgemeester Gerard Beukema. Vrijdag neemt hij afscheid. Volgende week maandag wordt de eerste kroonbenoemde burgemeester van Eemsdelta, Ben Visser, geïnstalleerd.