Toezichthouder: 'Schip met afval van NAM zorgt niet voor acuut gevaar'

Het schip van de NAM in Delfzijl met afval van een installatie in Den Helder
Het schip van de NAM in Delfzijl met afval van een installatie in Den Helder © ProNews
Het schip met daarin afval van de NAM dat voor anker ligt in de haven van Delfzijl, zorgt niet voor een accuut risico voor de omgeving. Dat laat inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen maandagavond weten.
Het Openbaar Ministerie (OM) legde het lossen vorige week woensdag stil, omdat er geen geldige vergunning voor is.

Ongeruste reacties

Het stilleggen zorgde voor ongeruste reacties bij inwoners van Delfzijl. Het OM sprak vorige week over 'gevaarlijk afval'. Coalitiepartij Lokaal Belang Eemsdelta wilde daarop weten hoe gevaarlijk dat precies is en stelde schriftelijke vragen.
Kockelkoren was maandagavond in Delfzijl om raadsleden van de gemeente Eemsdelta bij te praten over de gaswinning en de versterking. Aan het einde van die bijeenkomst ging hij nog even in op de problemen bij het schip van de NAM.
'Op grond van onze eigen inspecties en de info die we van het Openbaar Ministerie hebben gekregen, kunnen we zeggen dat er op dit moment geen sprake is van een acuut risico', zegt Kockelkoren.

Meer controle

Hij voegt daaraan toe dat er misschien wel strengere eisen komen voor het verwerken van dit soort afval. Ook kan het zijn dat de vergunning aangepast moet worden. De toezichthouder wil daar meer op controleren.
De NAM liet eerder al weten dat het geen gevaarlijk afval is en dat het meewerkt aan nader onderzoek.