SNN: subsidieplafond bereikt, geen aanvragen meer mogelijk (update)

Het aantal wachtenden op maandag om 23.00 uur
Het aantal wachtenden op maandag om 23.00 uur © SNN
De subsidiepot van ruim 220 miljoen euro voor het verbeteren en verduurzamen van huizen in het aardbevingsgebied is binnen een dag leeg. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) laat om middernacht weten dat er geen aanvragen meer ingediend kunnen worden.
Twee uur eerder was er nog ongeveer plek voor driehonderd aanvragen. Het subsidieplafond werd snel daarna bereikt. Volgens de regels van het ministerie moet het loket dan om middernacht sluiten.
Op het moment van sluiten zijn er nog ruim 14000 wachtenden in de digitale rij die 10.000 euro subsidie willen aanvragen. Deze mensen vissen sowieso achter het net, omdat het loket dinsdag niet weer open gaat.

Ongekend snel

SNN hield al rekening met een stormloop. Directeur Marjan Dol zei aanvankelijk dat de pot in theorie dinsdagochtend al leeg zou kunnen zijn. Dat dit maandagavond al het geval is, heeft ook SNN verrast.
'Dit is ongekend', reageert Dol. 'Onze systemen verwerken nu 1600 aanvragen per uur. Het is daardoor nog veel sneller gegaan dan gedacht.'

Heel vervelend

Het budget is vastgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken, de provincie Groningen en de gemeenten in het aardbevingsgebied. De subsidieregeling is onderdeel van een bestuursakkoord dat de drie overheden in november 2020 met elkaar hebben afgesproken.
'Wij gunnen echt iedere Groningen dit bedrag', benadrukt Dol. 'Maar als het plafond is bereikt, dan schrijft de regeling voor dat we het loket moeten sluiten. We vinden het echt heel vervelend, maar wij bepalen niet de hoogte van het bedrag.'

Deur op een kier

Het is nog maar de vraag of er extra geld beschikbaar komt om mensen tegemoet te komen die nu achter het net vissen. Het vorige kabinet hield die deur steevast dicht. De nieuwe staatssecretaris heeft die deur weer op een kier gezet door aan te geven serieus te willen kijken naar de mogelijkheden als het subsidieplafond wordt bereikt.
Dit verhaal is rond middernacht geüpdatet omdat het subsidieplafond toen is bereikt.