Acties aangekondigd na verhoging gaswinning en subsidiechaos: ‘Houd zaterdagavond vrij’

In 2017 protesteerden Groningers op initiatief van GBB met een fakkeloptocht tegen het overheidsbeleid
In 2017 protesteerden Groningers op initiatief van GBB met een fakkeloptocht tegen het overheidsbeleid © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Met een nieuwe protestactie wil de Groninger Bodem Beweging opnieuw aandacht vragen voor de problemen die worden veroorzaakt door de gaswinning. Samen met SP-Kamerlid Sandra Beckerman en voormalig-nachtburgemeester Chris Garrit kondigt de GBB het protest aan.
Het is nog niet bekend wat er zaterdagavond precies staat te gebeuren, maar het is de bedoeling dat de actie in de binnenstad van Groningen wordt gehouden. Later deze week komt er een oproep van de initiatiefnemers om Groningers op de been te krijgen.

Verdubbeling gaswinning en subsidie-chaos

De actie is een reactie op de laatste ontwikkelingen in het gasdossier. Vorige week maakte het vorige, demissionaire kabinet op de valreep bekend dat de gaswinning dit jaar waarschijnlijk wordt verdubbeld. Daarover wordt voor april een definitief besluit genomen. Zaterdag werd de Martinitoren ook al 'gestut' tijdens een protestactie in reactie op dat nieuws.
De actievoerders bij de Martinitoren
De actievoerders bij de Martinitoren © Marten Nauta/RTV Noord
Maandag stonden tienduizenden Groningers urenlang in de online wachtrij om aanspraak te maken op subsidie voor de verbetering van hun woning. Bij gemeentehuizen in onder meer Hoogezand, Winsum en Scheemda stonden honderden mensen al vroeg te wachten.

Duizenden vissen achter het net

Maandagavond werd duidelijk dat de pot geld waar de subsidies uit worden betaald leeg is. Enkele duizenden Groningers staan nog altijd in de wachtrij, maar het lijkt erop dat zij te laat zijn. In totaal was er maandag 220 miljoen euro beschikbaar, voor ruim 50.000 mensen. Omdat iedereen recht heeft op 10.000 euro was op voorhand al bekend dat er onvoldoende geld zou zijn om iedereen te helpen.
Sandra Beckerman en Chris Garrit bij de Martinitoren
Sandra Beckerman en Chris Garrit bij de Martinitoren © Marten Nauta/RTV Noord

Nieuwe staatssecretaris zet deur op een kiertje

Het tot voor kort verantwoordelijke ministerie van Binnenlandse Zaken hield de poot stijf: er kwam geen extra geld om de pot aan te vullen. Maar de nieuwe staatssecretaris voor mijnbouw, Hans Vijlbrief (D66), zette maandagmiddag de deur toch weer op een kier. Hij beloofde ‘serieus te gaan kijken’ wat er moet gebeuren als het subsidieplafond werd bereikt.